Το ξεχείλωμα της Οικονομίας και η βόμβα

Ο Μυτιληναίος μιλά για Καραμανλή, Ανδρέα, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Σημίτη και για το σοκ από Μέρκελ - Σαρκοζί
16:05 - 16 Μαΐου 2024

Σε ενδιαφέρουσες καταγραφές και παρατηρήσεις για τον τρόπο που η Μεταπολίτευση καθόρισε τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας προχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, συμμετέχοντας σε πάνελ του συνεδρίου «Κύκλος Ιδεών» .

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγγειλε μεν την πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRM), αλλά…ξέχασε να εξειδικεύσει πώς θα χρηματοδοτηθεί. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως δεν θα χρηματοδοτηθεί, απλώς οι επενδύσεις θα αδειοδοτούνται πιο εύκολα», σχολίασε ο ίδιος. Μιλώντας για την οικονομική πολιτική αυτής της περιόδου αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη συντηρητική πολιτική, που πολλοί την ονόμασαν και σοσιαλμανία, του αείμνηστου Παναγή Παπαληγούρα. «Εν συνεχεία, ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ το ’81 και ξεκίνησε δειλά δειλά το “ξεχείλωμα” της Οικονομίας… Ξεκίνησε ένα όργιο διαφθοράς και συμπτώματα που έφτασαν στη φημολογούμενη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου “είπαμε να πάρετε κάτι, αλλά όχι 500.000.000”», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος. Έκανε δε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό, καθώς -όπως σημείωσε- «ήταν μια μοναδική πολιτική φυσιογνωμία, πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του, γι’ αυτό και απέτυχε».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Για τις κυβερνήσεις των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου τόνισε ότι η κατάσταση εκτραχύνθηκε. «Λίγες επιχειρήσεις ήταν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, παρότι οι τράπεζες έδιναν λεφτά. Μέσα σε όλα αυτά, σημασία είχε και η αναδιανομή εισοδήματος μέσω του χρηματιστηρίου». Όσον αφορά τη διακυβέρνηση Κώστα Σημίτη ανέφερε: «Ήταν ευτύχημα για την Ελλάδα και χαίρομαι που αναγνωρίζεται εν ζωή, και οι προσπάθειες που έγιναν, παρόλο που πολλές μεταρρυθμίσεις δεν πέτυχαν όπως το Ασφαλιστικό».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos αναφερόμενος στην κρίση επισήμανε επίσης ότι το σοκ της κατάρρευσης δεν έγινε στην Ελλάδα αλλά στη Γαλλία, στην Ντοβίλ. «Να σας θυμίσω ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί και η καγκελάριος Μέρκελ στην Ντοβίλ το φθινόπωρο του 2010 αποφάσισαν ότι τα δημοσιονομικά της κάθε χώρας κρίνονται ξεχωριστά, ότι το κοινό νόμισμα είναι κοινό νόμισμα, αλλά τα επιτόκια δανεισμού της κάθε χώρας θα κρίνονται πλέον ανάλογα με τις επιδόσεις της ίδιας της χώρας. Ενώ, μέχρι τότε, όλοι νομίζαμε ότι είμαστε η Γερμανία. Άρα, ας θυμόμαστε αυτό το ωραίο γαλλικό θέρετρο της Ντοβίλ, το οποίο ήταν για εμάς ό,τι χειρότερο».

Σαββόπουλος και Βενιζέλος μιλούν για τη γιορτή της Μεταπολίτευσης και το τέλος της

«Η Μεταπολίτευση είναι μια ιστορική στιγμή, αλλά ήταν και μια γιορτή για χιλιάδες ελληνικά σπίτια», ανέφερε ο Διονύσης Σαββόπουλος σε συζήτηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την επέτειο των πενήντα ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Η Μεταπολίτευση είναι σίγουρα μια στιγμή ιστορική, έρχεται ο Καραμανλής, ο Ανδρέας, η Μελίνα, έρχονται εκτοπισμένοι από τα νησιά, επιστρέφουν χιλιάδες εμιγκρέδες που είχαν φύγει λόγω χούντας. Ήταν μια γιορτή για χιλιάδες σπίτια, ήταν ένα πανηγύρι, αλλά ήταν και μια ιστορική στιγμή», τόνισε ο μουσικοσυνθέτης. «Πού τελειώνει αυτό;», αναρωτήθηκε, για να προσθέσει: «Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε την αίσθηση πως πέφτει μια αυλαία σε όλο αυτό… Νομίζω ότι τελειώνει η Μεταπολίτευση κάνοντας αυτή την καμπύλη της πρώτης φοράς Αριστεράς. Κυβέρνησαν όλοι, τους είδαμε όλους… Η αίσθησή μου είναι ότι κάπου εκεί τελείωσε η Μεταπολίτευση». Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι από το 1974 και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε γεγονός εφάμιλλο. «Αυτό που συνέβη το 1974 με τα γεγονότα στην Κύπρο, με τον “Αττίλα”, με την πτώση της δικτατορίας, δεν υπήρξε κάτι που να είναι ισοϋψές ιστορικά. Υπήρξαν σημαντικά γεγονότα αλλά όχι τόσο καταλυτικά, για αυτό πιστεύω ότι είμαστε μέσα στην ευρύτερη περίοδο της Μεταπολίτευσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.