Ισχυρή Ελλάδα και για τα εθνικά μας δίκαια!

Τις νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας οφείλουμε να θέσουμε στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας
15:27 - 16 Μάιος 2024

Με τη χρήση της ονομασίας «Μακεδονία», η νεοεκλεγείσα πρόεδρος κατάφερε με λίγες μόνο λέξεις όχι απλώς να παραβιάσει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να θέσει εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας της, όπως ήδη δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

ΓΡΑΦΕΙ ο Ορέστης Ομράν Κουκουβιτάκης

Κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Είναι προφανές ότι η Ευρώπη απαιτεί από τα υποψήφια κράτη-μέλη στάση σύμφωνη με το ενωσιακό κεκτημένο. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα, το οποίο έλαβε ως αυστηρή απάντηση στη θρασεία ρητορική της η Σιλιάνοφσκα. Η Ευρώπη απαντά πλέον δυναμικά για τα ελληνικά δίκαια, πράγμα που οφείλεται και στη σταθερά, απαρέγκλιτα ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα έδωσε συλλογικές και ευρωπαϊκές απαντήσεις σε όλες τις κρίσεις και λύσεις στα προβλήματα που μάστισαν τη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία χρόνια και ανταποκρίθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις όχι μόνο με πυγμή αλλά και σε πνεύμα συνεννόησης και σεβασμού στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Η ισχυρή γεωγραφική θέση της χώρας μας, λοιπόν, και οι επιτυχημένοι διπλωματικοί χειρισμοί στα βραδυφλεγή ζητήματα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου έχουν καταστήσει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στο ενωσιακό και διεθνές στερέωμα.

Ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το 2019 τη Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της, όμως ως κυβέρνηση σεβάστηκε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή, δεσμευτική για τη χώρα, συνθήκη. Για τα επόμενα πέντε χρόνια στην ατζέντα με τα θέματα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεσπόζει ένα θέμα φλέγον για τον Ελληνισμό, αυτό της ενιαίας πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Τίθεται, έτσι, επί τάπητος ένα ζήτημα προσανατολισμού της Ένωσης, που θίγει τον πυρήνα των υπαρξιακών πυλώνων της, καθώς μέχρι πρόσφατα υπήρχαν εθνικές στρατηγικές κρατών-μελών που ουσιαστικά απέκλειαν μια ενιαία στρατηγική και εμπόδιζαν την εμβάθυνση στην Ένωση.

Όταν το 2019 αναπτυσσόταν το τελευταίο στρατηγικό σχέδιο της Ευρώπης, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγα χρόνια αργότερα η γειτονιά μας θα βρισκόταν στη δίνη του πολέμου. Αυτές τις νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας οφείλουμε να θέσουμε στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας σε αυτές τις ευρωεκλογές. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εκπροσώπους που όχι μόνο κατανοούν τις ανάγκες αυτές αλλά και δύνανται να εργαστούν για μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Χρειαζόμαστε περισσότερους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αυτός ο δρόμος περνά μέσα από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Η απόφαση για το μέλλον αφορά και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο κ. Ομράν Κουκουβιτάκης είναι διεθνής δικηγόρος με έδρα τις Βρυξέλλες και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία