Στη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, την ανάταξη του ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας κεντρικά όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη βελτίωση των παροχών υγείας. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του «Πρώτου Θέματος» με τίτλο «Το σύστημα Υγείας και οι προκλήσεις του μέλλοντος» στο Ωδείο Αθηνών, αναφέρθηκε εκτενώς στις ερχόμενες εκλογές δίνοντας εκ νέου χαρακτήρα εθνικής κάλπης. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα στον χώρο της Υγείας, με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή του ΜΙΤ και επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, και τον Μιχάλη Μπλέτσα, ερευνητή και διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT και διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις νέες, μεγάλες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία αλλά και στις… σκοτεινές πτυχές της. «Η Ευρώπη, ο κόσμος προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία με την τεχνητή νοημοσύνη και με τη σκοτεινή πλευρά της, η οποία υφίσταται. Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στις συζητήσεις μόνο με το τι αφορά τη χώρα μας αλλά συνδιαμορφώνει προτάσεις. Θυμίζω το ψηφιακό πιστοποιητικό, που ήταν μία ελληνική πρόταση και υιοθετήθηκε», είπε.
Όσον αφορά το αμιγώς εκλογικό σκέλος ο πρωθυπουργός εγκάλεσε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα, λέγοντας πως «οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι», ενώ προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Εστίασε επίσης στην αναγκαιότητα η αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου να ισχυροποιήσει την εθνική φωνή στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο στοίχημα να αποκατασταθούν οι αδυναμίες και οι χρόνιες παθογένειες στον τομέα της δημόσιας Υγείας. Μιλώντας δε ειδικότερα για τα προβλήματα του ΕΣΥ, έκανε ειδική αναφορά στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. «Μία επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα…τη βλέπουμε ως μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να κάνει άλματα και να ξεπεράσει, ενδεχομένως με έξυπνες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, άλλες χώρες που μπορεί να είναι μπροστά μας αυτή τη στιγμή, διότι πολύ απλά είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν περισσότερους πόρους σε διάφορα πεδία πολιτικής», σημείωσε.
«Σιωπηλή επανάσταση» για χωροταξία και κατασκευές
Στις μεταρρυθμίσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και τη «σιωπηλή επανάσταση» που συντελείται στον ελληνικό χώρο και με στόχο να μπει επιτέλους τάξη στο επίπεδο της χωροταξίας και όχι μόνο, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και Εθνικού Μητρώου Υποδομών στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας και «με λίγα κλικ» θα φθάσουμε στο σημείο να καταργήσουμε μια τεράστια γραφειοκρατία, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της Δικαιοσύνης, των πολιτών τα δύο σημαντικά έργα. Να σημειωθεί ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών αποτελεί ένα οραματικό έργο και μια μεγάλη εθνική μεταρρύθμιση, το σχέδιο της οποίας παρουσίασε για πρώτη φορά το ΤΕΕ το 2018 και σήμερα αποτελεί το πρώτο μεγάλο ψηφιακό έργο που ολοκληρώνεται έχοντας χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του υπογράμμισε ότι εξασφαλίζεται έτσι η διαφανής και σωστή ενημέρωση και βέβαια αντιμετωπίζονται υφιστάμενα προβλήματα σε υπάρχουσες υποδομές όπως και η αδειοδότηση και κατασκευή νέων έργων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του ΤΕΕ, που θα διεξαχθούν στις 19 Μαΐου για την ανάδειξη των αιρετών μελών οργάνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το εμβληματικό έργο που παρουσιάστηκε, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσω της παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών στον πολίτη. Τόνισε δε την ευρωπαϊκή διάσταση του σημαντικού έργου για τον τεχνικό κόσμο, στέλνοντας το μήνυμα ενόψει των ευρωεκλογών ότι η ΝΔ αποτελεί το μόνο κόμμα που μιλάει για το αντικείμενο των ευρωεκλογών και την Ευρώπη. «Αποκτούν συνεπώς κομβική σημασία η πολιτική σταθερότητα και η παραγωγική συνέχεια στη χώρα. Είναι πολύτιμες προϋποθέσεις, που θα δοκιμαστούν και αυτές σε λίγες εβδομάδες στις ευρωεκλογές», συμπλήρωσε. «Αυτό το οποίο είδατε σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα τολμηρού εκσυγχρονισμού, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται αυτή η διπλή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, προώθηση της συλλογικής ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα της καθημερινής εξυπηρέτησης του πολίτη», σημείωσε και αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε με τον πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για το ποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και εκείνος τού απάντησε: «Η οργάνωση του χώρου».
Απόλυτη διαφάνεια
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτές οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο για όποιον θέλει μια σύγχρονη Ελλάδα που θα αναπτύσσεται για να φτάσει πιο κοντά στην Ευρώπη. «Και αυτές οι αλλαγές έχουν πολιτικό πρόσημο. Η αδιαφάνεια, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων ίσως να ευνοούν μερικούς, αλλά ο δικός μας στόχος είναι να βελτιώνεται η ζωή όλων», είπε. Επιπλέον, αναφέρθηκε συνολικά στις κυβερνητικές παρεμβάσεις με στόχο την εξάλειψη των παθογενειών στη λειτουργία του κράτους. «Καλύτερη ζωή σημαίνει να εξασφαλίζεται η νομιμότητα, όταν θα καταγράφεται πλέον με απόλυτη διαφάνεια -ευελπιστούμε κάποια στιγμή να έχει και δεσμευτική νομική αξία- τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή, τι ισχύει στον αιγιαλό, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις δασικές εκτάσεις, στους προστατευόμενους οικισμούς. Και πόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή, όταν θα μπορούμε να υπολογίζουμε αυτόματα αντικειμενικές αξίες και όταν όλοι θα γνωρίζουν τους όρους δόμησης σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Μια διαχρονική παθογένεια του κράτους βήμα βήμα βρίσκει την απάντησή της», σημείωσε.
Ρεκόρ από Ελλάδα στην ποιότητα διακυβέρνησης
Τη μεγαλύτερη βελτίωση στην ποιότητα διακυβέρνησης παγκοσμίως πέτυχε η Ελλάδα την τελευταία τετραετία, και μάλιστα εν μέσω μεγάλων κρίσεων όπως η πανδημία Covid-19, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων και η αλματώδης αύξηση στο κόστος της ενέργειας, που είχε ως επακόλουθο την αύξηση του πληθωρισμού διεθνώς, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.
Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη Chandler Good Governance Index (CGGI), η Ελλάδα βελτίωσε τη βαθμολογία της περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα μεταξύ του 2021 και του 2024, με αποτέλεσμα να καταλάβει την 41η θέση ανάμεσα στις 113 χώρες που αξιολογήθηκαν φέτος. «Η Ελλάδα κερδίζει το έπαθλο για τη μεγαλύτερη συνολική βελτίωση στη βαθμολογία της κατά την τετραετή περίοδο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη φετινή έκθεση.
«Η χώρα έχει πετύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στην οικοδόμηση ποικίλων δυνατοτήτων», προσθέτει, ενώ υπενθυμίζει ότι το περιοδικό «Economist» επέλεξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς το 2023. Την πρώτη θέση παγκοσμίως διατήρησε η Σιγκαπούρη, με δεύτερη τη Δανία και τρίτη τη Φινλανδία. Όλες οι υπόλοιπες χώρες έως και την 11η θέση είναι ευρωπαϊκές. Στον βυθό της κατάταξης βρίσκεται η 113η Βενεζουέλα, ακολουθούμενη από τον Λίβανο και τη Ζιμπάμπουε.
Μετά την 100ή θέση όλες οι χώρες είναι είτε αφρικανικές είτε της Μέσης Ανατολής, με τη φετινή έκθεση να σημειώνει ότι στη μεγάλη εικόνα οι πλούσιες περιοχές του κόσμου φαίνεται να οδεύουν προς το καλύτερο ενώ οι φτωχότερες χάνουν περαιτέρω έδαφος σε επίπεδο ποιοτικής διακυβέρνησης.
Να σημειωθεί πως η χώρα μας κατόρθωσε να βελτιώσει τη θέση της μολονότι στη φετινή έκδοση του CGGI προστέθηκαν εννέα χώρες, και ορισμένες από αυτές, όπως το Λουξεμβούργο, τοποθετήθηκαν αμέσως στην πρώτη δεκάδα, «σπρώχνοντας» τους υπόλοιπους συμμετέχοντες προς τα κάτω. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά στοιχεία στα οποία βασίζεται ο δείκτης CGGI, καθώς η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις της σε έξι από τους επτά πυλώνες κριτηρίων, καταγράφοντας μάλιστα «εντυπωσιακή πρόοδο» σε τρεις εξ αυτών, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Γκάλοπ MRB: Χωρίς αντίπαλο η ΝΔ
Μεγάλο προβάδισμα, καταγράφοντας διπλάσια διαφορά, διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην αναγωγή επί των εγκύρων για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το Open. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 32,3%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αγγίζει το 16%.
Τρίτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 14%, σημειώνοντας άνοδο και μειώνοντας τη διαφορά με την Κουμουνδούρου. Ακολουθούν Ελληνική Λύση με 9,9%, ΚΚΕ με 8%, Νέα Αριστερά με 3,8%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,4%. Μάχη για την είσοδό τους στο Ευρωκοινοβούλιο θα δώσουν ΝΙΚΗ (2,9%), Φωνή Λογικής (2,8%), Δημοκράτες (2,4%) και ΜέΡΑ25 (2,2%), ενώ ένα 2,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Άλλο κόμμα». Με βάση τη σταθερότητα θα ψηφίσει το 32,7%, αλλά με βάση τη δυσαρέσκεια θα ψηφίσει το 60,3%. Την ίδια ώρα, το 44,9% διαφωνεί με την απόφαση να περιληφθεί ο Φρέντης Μπελέρης στη «γαλάζια» ευρωλίστα, ενώ το 55,6% αξιολογεί θετικά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27,8% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 3,3% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,2%.