Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Σκοπιανή πρόεδρο

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων η Σιλιάνοφσκα - Η κυβέρνηση κρατά τα τρία μνημόνια συνεργασίας ως όπλο πίεσης μέχρι να συμμορφωθούν
18:55 - 15 Μαΐου 2024

Η ελληνική διπλωματία καλείται να διαχειριστεί πολλά ανοιχτά μέτωπα, καθώς εκτός από το αλβανικό και την πορεία των Ελληνοτουρκικών «φουντώνει» και αυτό της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η Αθήνα σχεδιάζει να στριμώξει τα Σκόπια με μοχλό πίεσης την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα διεθνοποιεί τις «παραφωνίες» των Σκοπίων σε όλα τα fora, ώστε οι προειδοποιήσεις να πέφτουν βροχή. Τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Τελευταία αντίδραση ήταν αυτή από το ΝΑΤΟ με την οποία εμμέσως καλούν τη νέα ηγεσία των Σκοπίων να συμμορφωθεί. Ερωτηθείς για το γεγονός ο αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικό να διατηρηθούν μεταξύ των συμμάχων. «Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με αυτό το όνομα», ανέφερε στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στη Σκοπιανή πρόεδρο. Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι έχει κι άλλο ένα όπλο στη διπλωματική φαρέτρα της. Τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η κύρωση των οποίων εκκρεμεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες διεμήνυσε ότι θα τα φέρει στη Βουλή, χρεώνοντας κωλυσιεργία στην κυβέρνηση, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει πότε θα προχωρήσει η κύρωσή τους, εννοώντας ότι το θέμα θα τρέξει μόνο όταν φανεί ότι τα Σκόπια τηρούν τις «Πρέσπες».

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η στάση της κατά την ορκωμοσία της επέμεινε στο ίδιο τροπάριο. Προκλητικά δήλωσε ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία». Σκέτο ως στοιχείο… αυτοπροσδιορισμού . «Η ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” εμφανίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και σύμφωνα με την ίδια Συμφωνία, με το άρθρο 20, με το ακροτελεύτιο άρθρο, δεν μπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης (ΕΡΤ) και πρόσθεσε: «Η πολιτική, την οποία φαίνεται να υιοθετεί η νέα πρόεδρος, είναι αντίθετη και προς την κοινή γνώμη της Βόρειας Μακεδονίας. Εμείς απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου πολιτικού. Είναι ένα θέμα τήρησης των συμφωνημένων και προς αυτή την κατεύθυνση θα δράσει η ελληνική κυβέρνηση».

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον αρχηγό του VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, που θα γίνει πρωθυπουργός, ο οποίος διαπραγματεύεται με τον Συνασπισμό των Αλβανών. Οι υποψήφιοι εταίροι του, όμως, δείχνουν να είναι σε άλλη γραμμή από την κυρία Σιλιάνοφσκα, καθώς δεν επιθυμούν να διακινδυνέψουν την ενταξιακή προοπτική τους.