Υποχωρήσεις ζητάει ο Ερντογάν – Ούτε βήμα πίσω, απαντάει ο Κυριάκος

Σήμερα το μεσημέρι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών σε δύο χρόνια - Στο τραπέζι η Μονή της Χώρας
16:10 - 13 Μαΐου 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει το μεσημέρι τον Ταγίπ Ερντογάν, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, σε μια συνάντηση όμως χαμηλών προσδοκιών, με τον πρωθυπουργό να προτάσσει κεντρικά και κατά πρόσωπο κατ’ αρχάς τη δυσφορία του για τη μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί και ακολούθως την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Σε πρώτο επίπεδο η βούληση ανάμεσα στις δύο πλευρές για διατήρηση του καλού κλίματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο τα «αγκάθια» και πολλά είναι και τη θέτουν εν αμφιβόλω, με φόντο μάλιστα την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας σε επίπεδο ρητορικής και ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί. Οι δύο ηγέτες έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους, παραχωρώντας συνέντευξη ο ένας σε εφημερίδα της χώρας του άλλου, με τον Τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται διατεθειμένος να βάλει στο τραπέζι θέματα κυριαρχίας, κάτι βεβαίως που ως γνωστόν έχει ξεκόψει σε όλους τους τόνους η ελληνική πλευρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Milliyet», έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. «Οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό και στις επόμενες γενιές να συνεχίσουμε σε μια εποικοδομητική πορεία. Και έχουμε ευθύνη ως ηγέτες στην ίδια περιοχή να είμαστε δυνάμεις περιφερειακής σταθερότητας και όχι αντιπαράθεσης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Είμαστε γείτονες, όχι εχθροί». Παράλληλα όμως δήλωσε απογοητευμένος για την απόφαση της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Μια βέβηλη απόφαση, για την οποία, όπως είχε ήδη πει από το Σάββατο μιλώντας στον Alpha, θα διερευνήσει αν υπάρχει η δυνατότητα αντιστροφής της.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Μέσω της «Milliyet» ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Τουρκία να δείχνει σεβασμό και ευαισθησία στα πολιτιστικά μνημεία που έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως κάνει και η Ελλάδα με τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου και το μεσημέρι αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να θέσει ευθέως το ζήτημα στον ίδιο τον κ. Ερντογάν και ενώ προηγήθηκε διάβημα εκ μέρους της Αθήνας διά του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Από την πλευρά του, ο Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην «Καθημερινή», διατήρησε μεν χαμηλούς τόνους, όμως την ίδια στιγμή ζήτησε από την Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ… υποχωρήσεις. Ερωτηθείς για τις τουρκικές αντιδράσεις μετά την ελληνική εξαγγελία για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, αλλά και αν είναι εφικτό να προχωρήσει ο διάλογος υπό αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του». Κοινώς, είπε ότι δεν θα ναρκοθετούσε τον διάλογο μια συζήτηση επί κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μια συζήτηση δηλαδή που θα απαιτούσε να βάλει η Αθήνα νερό στο κρασί της και να επιτρέψει συζήτηση για θέματα ελληνικής κυριαρχίας. Βεβαίως, αυτό είναι τουρκικό όνειρο θερινής νυκτός, που η ελληνική πλευρά απορρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι «διατηρούμε τις βασικές μας θέσεις, ενώ ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία μας εξ ορισμού δεν τίθενται σε συζήτηση».

Εκτός από τις δύο «τριπλέτες» (ηγέτες, υπουργοί Εξωτερικών και διπλωματικοί σύμβουλοι) από ελληνικής και τουρκικής πλευράς που θα βρεθούν στο γραφείο του κ. Ερντογάν, στο διευρυμένο τραπέζι θα καθίσουν σήμερα οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – Κώστας Φραγκογιάννης – Μπουράκ Ακσαπάρ, η σύμβουλος Διεθνών Θεμάτων, Αριστοτελία Πελώνη, οι διευθυντές Επικοινωνίας, Κύρα Κάπη – Φαχρεντίν Αλτούν, αλλά και οι διοικητές των μυστικών υπηρεσιών, ο Θέμης Δεμίρης της ΕΥΠ και ο Ιμπραήμ Καλίν της ΜΙΤ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να φτάσει περίπου στη μία το μεσημέρι στην Άγκυρα και περίπου δύο ώρες αργότερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.