Ανένταχτοι και νέοι οι «δεξαμενές» της ΝΔ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έκλεισε η στρόφιγγα των διαρροών προς τα δεξιά και το κυβερνών κόμμα θέτει άλλα κοινά-στόχους
14:58 - 8 Μάιος 2024
Τρίτη ημέρα εργασιών του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο Μέγαρο, Κυριακή 7 Απριλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που μελετούν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου πληθαίνουν όσο περνούν οι μέρες, καθώς φαίνεται πως η στρατηγική με στόχο -κατ’ αρχάς- τη συσπείρωση της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ αποδίδει καρπούς, επαναπροσεγγίζοντας τους ψηφοφόρους που είχαν απομακρυνθεί και βάζοντας φρένο στις διαρροές προς κόμματα που κινούνται πολύ δεξιότερα της κεντροδεξιάς παράταξης.

ΕΦΙΚΤΟ ΤΟ 33%

Συνεπώς ο εκπεφρασμένος αριθμητικός στόχος του 33% των ευρωεκλογών του 2019 αξιολογείται ως εφικτός από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, την ώρα μάλιστα που η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ, κύριοι υποδοχείς των διαρροών, φαίνεται να έχουν πιάσει «ταβάνι».

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος στρέφουν την προσοχή σε δύο άλλες, αρκετά μεγάλες κατηγορίες εκλογέων, ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη του εκλογικού στόχου: στους νέους ψηφοφόρους κατ’ αρχάς, με τις όποιες ιδιαιτερότητες της ηλικίας, και ακολούθως σε ένα εκτενές τμήμα κεντρώων και ανένταχτων ψηφοφόρων, που επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές τη ΝΔ και οι οποίοι τώρα δείχνουν δυσαρεστημένοι από κάποιες κυβερνητικές κακοφωνίες, «φλερτάροντας» με την αποχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου στις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν έως τις ευρωεκλογές θα επιχειρήσει να «μιλήσει» εκ νέου σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες, με κυρίαρχο πρόσωπο στο όλο εγχείρημα τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει αποδειχθεί ότι ξέρει να μιλά τη «γλώσσα του Κέντρου». Σε αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΝΔ θα δοθεί έμφαση σε αυτό το μετριοπαθές αλλά και απαιτητικό εκλογικό κοινό, στον κεντρώο δηλαδή χώρο, που είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστεύοντας στην πολιτική βούληση της ΝΔ να συγκρουστεί με τις χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού και να εφαρμόσει μεταρρυθμιστικές πολιτικές.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο βασικός άξονας των επιχειρημάτων στην επαναπροσέγγιση αυτών των ψηφοφόρων, που το σκέφτονται σοβαρά να απόσχουν από την εκλογική διαδικασία, θα είναι αρχικά να εμπεδωθεί η κρισιμότητα της ευρωκάλπης. Με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία το δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας έναντι των πιθανών νέων περιπετειών που θα διακινδύνευαν την πορεία της χώρας και της οικονομίας στην τροχιά της προόδου.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν ο πρωθυπουργός θα θέσει ακόμη πιο ξεκάθαρα το δίλημμα «συνέχεια των μεταρρυθμίσεων ή επιστροφή στη στασιμότητα», κάνοντας εκτενείς αναφορές σε όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ στην οικονομία, στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στην εκκίνηση της ανάταξης του ΕΣΥ και στα προγράμματα δωρεάν εξετάσεων. Και ακόμη, στις παρεμβάσεις σε πιο «βαριά» ζητήματα όπως οι τομές στην Παιδεία με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, στον εξορθολογισμό του Δημοσίου, στα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, στη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την οπαδική βία, το bullying και την ενδοοικογενειακή βία, επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνησή της ΝΔ μεριμνά για τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες, σε όλες τις κλίμακες της καθημερινής ζωής.

Με σκοπό πάντα να προταχθεί ισόποσα το υπεύθυνο και φιλελεύθερο κυβερνητικό προφίλ και να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με αυτό το ομολογουμένως ιδιότυπο κοινό των μετριοπαθών εκλογέων. Ειδικός σχεδιασμός αναμένεται να ξεδιπλωθεί και για τη νεολαία, η οποία στις εθνικές εκλογές έδωσε ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ, καθιστώντας τη για πρώτη φορά κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην ηλικιακή κατηγορία 17-24 ετών.

Το συγκεκριμένο κοινό παρουσιάζει επιφυλάξεις ενόψει της προσεχούς κάλπης, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναμένεται να απευθυνθεί στις νεότερες γενιές, ζητώντας να μην αντιμετωπίσουν τις κάλπες με χαλαρότητα και αδιαφορία. Ως εκ τούτου, θα τεθούν και θα αναδειχθούν κεντρικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη νεολαία, με επίκεντρο την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της ανεργίας των νέων, τις παρεμβάσεις με στόχο τον επαναπατρισμό όσων ξενιτεύτηκαν μέσα στην κρίση και τη στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια που ξεκινούν τώρα την κοινή ζωή τους.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Καταλυτικό ρόλο στην ανακοπή των δεξιών διαρροών έπαιξε βέβαια η αποκατάσταση των σχέσεων πολιτείας – Εκκλησίας, μέσω της διπλής κοινής εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, ήδη πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, να έχει τραβήξει κόκκινη γραμμή με τα κόμματα που θέλουν να εργαλειοποιήσουν την πίστη, αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αρκετά «περίεργες» δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου.

Και καθώς θα πλησιάζει η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αισιοδοξούν ότι η συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων θα αγγίξει τον μέγιστο δυνατό βαθμό και εντέλει θα αποφευχθεί η λεγόμενη «χαλαρή ψήφος» ή οι όποιες άλλες επιλογές που θα εξέφραζαν τη δυσφορία των παραδοσιακών νεοδημοκρατών.