Μάθημα η «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία

Η Άγκυρα βάζει στα σχολικά βιβλία τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις προκλητικές διεκδικήσεις της
13:19 - 30 Απρίλιος 2024

Δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, οι Τούρκοι προχώρησαν σε μια προκλητική κίνηση που σε μεγάλο βαθμό μαρτυρά και το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους τα επόμενα χρόνια. Ενέταξαν το επεκτατικό όνειρό τους περί «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία, όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή θα μαθαίνουν στα παιδιά το αφήγημα της «Mavi Vatan», που αφορά τους ανυπόστατους και παράνομους ισχυρισμούς της γείτονος ως προς τα δήθεν δικαιώματά της, και την ίδια ώρα εξαφανίζουν την ονομασία «Αιγαίο», αντικαθιστώντας τη με τη «Θάλασσα των Νήσων».

Δεν «κόβουν» απλώς το Αιγαίο στα δύο οι Τούρκοι στο όνομα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των νεοοθωμανικών φαντασιώσεων, αλλά προχώρησαν και σε έναν πρωτοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό μετονομάζοντας το λίκνο του Ελληνισμού… «Θάλασσα των Νήσων»

Από το ερχόμενο έτος, λοιπόν, οι μαθητές θα διδάσκονται τη «Mavi Vatan» («Γαλάζια Πατρίδα»), βλέποντας και σχετικούς χάρτες στα βιβλία τους, ώστε να εξηγείται καλύτερα η Ανατολική Μεσόγειος, η «Θάλασσα των Νήσων» (όπως δηλαδή αποκαλείται στην επίσημη τουρκική ιστοσελίδα το Αιγαίο) και η στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία. «Οι προσπάθειες ετών απέδωσαν αποτελέσματα. Θα διδάξουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας και θα προετοιμάσουμε τη νεολαία μας για το μέλλον», δήλωσαν σχετικά στην εθνικιστική εφημερίδα «Αϊντινλίκ» τρεις απόστρατοι υποναύαρχοι.

Το μήνυμα του υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς είναι να διδάσκουν τη «Γαλάζια Πατρίδα» δείχνοντας τον χάρτη αλλά και τις σημερινές και μελλοντικές τουρκικές διεκδικήσεις για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου: «Θα στηριχθεί η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των μαθητών μέσω της λήψης των απόψεων και συναισθημάτων τους. Θα τονιστεί η σημασία των χαρακτηριστικών της τοποθεσίας της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι χάρτες σχετικά με τη Γαλάζια και Ουράνια Πατρίδα. Στη διαδικασία αυτή θα προβληθεί ο δίκαιος αγώνας της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στις θάλασσες και θα τονιστεί ο πατριωτισμός». Ειδικά για τη «Γαλάζια Πατρίδα», στο site αναφέρεται: «Κατά τη συζήτηση για τη Γαλάζια Πατρίδα (Εύξεινος Πόντος, Μεσόγειος, Θάλασσα των Νήσων) θα μπορούν να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα παρόντα και μελλοντικά δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα, όπως και το σχέδιο παροχής νερού στην KKTC (“Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”). Θα γίνει αναφορά στη σημασία της KKTC για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο».

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε ότι από τον Οκτώβριο έχουν πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις για τα προγράμματα σπουδών στο Συμβούλιο Παιδείας και Εκπαίδευσης. «Έτσι, το τουρκικό έθνος, η τουρκική νεολαία και θα προστατεύσει τις θάλασσες και τον ουρανό της και θα μάθει πολύ καλύτερα τη γεωγραφία μας. Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με αυτό το θέμα», είπε, ενώ ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Μεσούτ Οζέλ, παραβλέποντας να παραδεχθεί ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει (ούτε σέβεται) το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ: «Όταν θα παρουσιάσουμε αυτούς τους ορισμούς στους μαθητές μας, θα γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ορισμών και τον πλούτο που θα μας προσφέρουν. Είναι πολύ χρήσιμο να μεταφέρουμε τις έννοιες που σχετίζονται με την πατρίδα και το έθνος στους μαθητές μας, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση».