Δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκτός από τις -εν πολλοίς αναμενόμενες- αρνητικές αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, το κείμενο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στηλίτευε και τη στάση της Ελλάδας επί συγκεκριμένων θεμάτων. Οι υποκλοπές, η διαχείριση του Μεταναστευτικού και η φυλετική βία ήταν ορισμένα εξ αυτών. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα, ενώ η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Στην παράγραφο για την ελευθερία του λόγου, επισημαίνεται ότι η έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρήση του Pegasus (PEGA) διαπίστωσε ότι η χώρα δεν χρησιμοποιούσε λογισμικό υποκλοπών spyware «ως μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής», αλλά χρησιμοποιούσε λογισμικό κατασκοπείας εναντίον «δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών» και εξήγαγε spyware σε χώρες με φτωχές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην έκθεση του State Department αναφέρεται ακόμα ότι τον Ιούλιο, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων παρουσίασε ευρήματα που υποδηλώνουν ότι το 2022 έγιναν απόπειρες εγκατάστασης του spyware Predator σε τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες.
ΑΓΝΟΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος. Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στην ανακοίνωση της Αθήνας επισημαίνεται ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα. «Αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα. Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει ως εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους».
Ιδιαιτέρως αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολίασε την έκθεση ως ένα ακόμη ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ότι στην έκθεση «περιγράφεται με τα πλέον μελανά χρώματα το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα» κι εξέφρασε τη θλίψη του ΣΥΡΙΖΑ «που μια έκθεση με τόσο μεγάλη διεθνή απήχηση εμπεριέχει τόσο πολλές αρνητικές αναφορές για τη χώρα μας». Σημείωσε, τέλος, ότι «τα προβλήματα πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν και οι εξωραϊσμοί του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη δεν έχουν πλέον καμία απολύτως ισχύ». Με κοινή τους δήλωση, οι τομεάρχες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης και Δημήτρης Μάντζος, τόνισαν: «Ειδικά όσα περιγράφει η έκθεση για τα θέματα υποκλοπών και κράτους δικαίου αποτελούν στίγμα για την ελληνική κυβέρνηση. Επομένως, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πάψει να παριστάνει το θύμα διεθνών συνωμοσιών και να ασχοληθεί με τη λύση των προβλημάτων, που η ίδια δημιούργησε».