Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα

17:37 - 24 Απριλίου 2024

Με το βλέμμα να είναι στραμμένο στον πλήρη εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (drones) αλλά και τα αντίστοιχα υποβρύχια. Πρόκειται για έναν τομέα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στη διεθνή αμυντική βιομηχανία, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου τα αμφίβια USV του Κιέβου έχουν μετατραπεί σε «εφιάλτη» για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Μάλιστα, σημαντικά βήματα σε αυτήν την τεχνολογία έχουν πραγματοποιήσει οι εξ Ανατολών γείτονές μας.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να έχουν άμεσα πρόσβαση σε αυτά τα νέα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, αφού η γαλλική Naval Group, που κατασκευάζει τις τρεις φρεγάτες Belharra για λογαριασμό της Ελλάδας, έχει ήδη προχωρήσει στη ναυπήγηση των πρώτων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας USV (Unmanned Surface Vehicle), αλλά και μη επανδρωμένων υποβρύχιων UCUV (Unmanned Combat Underwater Vehicle). Οι Γάλλοι φαίνεται να είναι ανοιχτοί σε μια συμφωνία με τη χώρα μας για την απόκτηση των συστημάτων και παράλληλα δεν αντιτίθενται στην εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή τους. Άλλωστε, η ναυπήγηση USV και UCUV δεν απαιτεί μέγεθος εγκαταστάσεων ανάλογο με αυτό της κατασκευής μεγάλων μονάδων (πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων κ.λπ.). Παράλληλα, το Ναυτικό Επιτελείο φαίνεται να επανεξετάζει νέες προτάσεις και για μεγαλύτερα πλοία, με τους Γάλλους να δηλώνουν ανοιχτοί και σε αυτό ενδεχόμενο. Η δυσκολία να αποκτηθούν αξιόπλοες μεταχειρισμένες μονάδες επιφανείας ως ενδιάμεση λύση, αλλά και η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «Ύδρα» επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο στροφής σε καινούργια πλοία. Ήδη, η πολιτική ηγεσία δεν έχει αποκλείσει επαναδιαπραγμάτευση για ετεροχρονισμένη ενεργοποίηση της option για την 4η φρεγάτα Belharra, αλλά και επανεξέταση του προγράμματος ναυπήγησης κορβετών στην Ελλάδα.

Drone που χρησιμοποιείται κατά του ρωσικού πολεμικού ναυτικού

ΑΥΤΟΨΙΑ

Την ίδια ώρα, στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, προκειμένου να διαπιστώσει πώς προχωρά η κατασκευή των ελληνικών φρεγατών Belharra, καθώς ένας μόλις χρόνος υπολείπεται για την παράδοση της φρεγάτας «Κίμων». Οι εργασίες εισέρχονται πλέον στο πιο κρίσιμο στάδιο και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, προκειμένου να αρχίσουν οι δοκιμές στη θάλασσα. Το κλιμάκιο στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη πλήρη εικόνα για την πορεία των εργασιών και τις δοκιμές. Σημειώνεται ότι στις 15 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση της τρόπιδας του πρώτου μπλοκ της τρίτης ελληνικής φρεγάτας «Φορμίων». Πρόκειται για ένα βήμα το οποίο αποτελεί συμβολικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI HN για το ΠΝ, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του τρίτου πλοίου.