Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας να είναι παρούσα στην κρίση του Μεσανατολικού και να συνδράμει στην αποκλιμάκωσή της. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Α», ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε κι επισήμως, προσερχόμενος στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), που έγινε στο Λουξεμβούργο, ότι θα μεταβεί στο Κατάρ -όπου έχει επωμιστεί ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση, αφού συνομιλεί τόσο με τη Χαμάς όσο και με το Ιράν- αλλά και στο Κουβέιτ.
Από την 7η Οκτωβρίου και μετά, η χώρα μας διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο. Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην τωρινή απειλή ασφαλείας, στην ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και στην επόμενη ημέρα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, το χθεσινό συμβούλιο συνήλθε «σε μια πραγματικά οδυνηρή συγκυρία για την υφήλιο, με την κρίση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Υποσαχάρια Αφρική. Κρίσεις, οι οποίες έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Διαρκώς επιδεινώνουν τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των κρίσεων αυτών και από την άλλη πλευρά διαρκώς διαμορφώνουν συνθήκες κινδύνου για την εξάπλωσή τους και την επέκταση σε πεδία και χώρες ανά την υφήλιο». Εξ ου κι η «ειρηνευτική περιοδεία» του υπουργού: «Στο πλαίσιο ακριβώς των ειρηνευτικών προσπαθειών που γίνονται, αμέσως μετά το Συμβούλιο θα ταξιδέψω στις χώρες του Κόλπου, στο Κατάρ και το Κουβέιτ, ώστε να προσπαθήσουμε από κοινού όλοι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή η οποία συντελείται», κατέληξε ο υπουργός.
Κατά την παρέμβασή του στο ΣΕΥ, στη συζήτηση για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε τρία σημεία που χαρακτηρίζουν το νέο επίπεδο της ρωσικής επιθετικότητας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτά είναι: 1) η εξωτερική παρέμβαση σε εκλογικές διαδικασίες, 2) το νέο επίπεδο επιθετικότητας με στοχοποίηση πολιτικών υποδομών και αμάχων, αλλά και 3) οι διεθνείς συνεργασίες με χώρες με επιθετική στάση και παράλληλα ανοίγματα στις χώρες του Παγκοσμίου Νότου. Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι «ως ΕΕ έχουμε συμφωνήσει ότι οποιαδήποτε κοινή χρηματοδότηση οπλισμού δεν θα αφορά υλικό που προέρχεται από τη βιομηχανία τρίτων κρατών που απειλούν την ασφάλεια των κρατών-μελών». Ανέφερε, ακόμα, ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν από όλους οι κυρώσεις και να μην παρακάμπτονται από τρίτες χώρες, καθώς και ότι η αξιοποίηση προσόδων παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πρέπει να εδραιώνεται σε στέρεα νομική βάση.