«Στενό μαρκάρισμα» από ΕΕ για νέα όπλα στην Ουκρανία

Τους ελληνικούς S-300 έχει βάλει στο μάτι ο Ζελένσκι - «Δεν θα διακινδυνεύσουμε την αεράμυνά μας», διαμηνύει η Αθήνα
16:14 - 23 Απριλίου 2024

Στο παρασκήνιο τους τελευταίους μήνες γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από το πάγιο ουκρανικό αίτημα για περαιτέρω -δυτικής προέλευσης- στρατιωτική στήριξη του Κιέβου. Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία ζητά επειγόντως από τους δυτικούς συμμάχους της τουλάχιστον επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, κυρίως Patriot, αλλά και σοβιετικού τύπου συστήματα, όπως οι S-300 που διαθέτει η Ελλάδα. Προσώρας η μοναδική χώρα που έχει ανακοινώσει την αποστολή ενός συστήματος Patriot στο Κίεβο είναι η Γερμανία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ «FT»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να μίλησαν σε προσωπικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ και να τους είπαν ότι οι χώρες τους δεν έχουν… τόση ανάγκη από αυτά τα συστήματα όση η Ουκρανία, καθώς -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- τους είπαν ότι «η Ελλάδα και η Ισπανία δεν αντιμετωπίζουν κάποια άμεση απειλή». Το Κίεβο φαίνεται να έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους S-300 της Ελλάδας, που οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και άρα γνωρίζουν πώς να τους χρησιμοποιούν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση -το ξεκαθαρίζω για να μην υπάρχει παρεξήγηση- που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», αρμόδιοι κύκλοι λένε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει στην Ουκρανία σύστημα που είναι απαραίτητο για την αεράμυνα της χώρας μας, αν αυτό προηγουμένως δεν έχει ήδη αντικατασταθεί με κάποιο άλλο εξίσου καλό και σύγχρονο σύστημα. Όπως έγινε, για παράδειγμα, με τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder. Η θέση της χώρας μας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία -όπως έχει ήδη κάνει-, πάντα όμως στο μέτρο των δυνατοτήτων της.

«ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ»

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ ενημερώθηκαν χθες από τους Ουκρανούς ομολόγους τους, τον υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, και τον υπουργό Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, για τις πιο επείγουσες ανάγκες του Κιέβου. Οι δυο τους στις αρχές του μήνα έγραψαν μια επιστολή προς τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, απευθύνοντας την εξής έκκληση: «Αυτά τα συστήματα δεν πρέπει να μαραζώνουν σε αποθήκες, θα μπορούσαν να σώσουν αμέτρητες ζωές από τον ρωσικό τρόμο». Προσερχόμενος στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε με νόημα: «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Ήδη έχει κάνει πολλά. Είτε θα επιλέξει να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων με περισσότερο ενεργή παρουσία είτε θα παραμείνει στην κατάσταση αυτή».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ «ΒΕΛΗ»

– Περαιτέρω εξηγήσεις ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αποκαλύψεις των “FT” επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης, όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία, τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο κ. Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την εθνική αντιπροσωπεία», κατέληξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– «Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές και να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το τι έχει συμφωνήσει και τι συζητήσεις κάνει σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Η συνδρομή της Ελλάδας στην αμυνόμενη Ουκρανία έναντι της παράνομης εισβολής της Ρωσίας πρέπει πάντοτε να τελεί υπό τον απαράβατο όρο της μη απομείωσης της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», επισημαίνεται σε κοινή δήλωση των Δημήτρη Μπιάγκη, υπεύθυνου Άμυνας, και Δημήτρη Μάντζου, υπεύθυνου Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ.

– «Επιβεβαιώνεται ότι ενισχύεται η επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή των άλλων κομμάτων που ορκίζονται στην “ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ”», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή το δημοσίευση των «FT».

– Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση έκανε λόγο για «εθνική προδοσία», τονίζοντας ότι «όσοι αποφασίσουν, προσυπογράψουν και συνηγορήσουν στην αποστολή οποιουδήποτε αντιαεροπορικού συστήματος στην Ουκρανία θα λογοδοτήσουν».