Το καλό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων τινάζει στον αέρα η Άγκυρα, εκτοξεύοντας ευθείες απειλές εναντίον της χώρας μας και ενώ τη Δευτέρα στην Αθήνα ξεκινά ο νέος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αφορμή για το κρεσέντο των νέων τουρκικών απειλών στάθηκε η επίσημη ανακοίνωση περί δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα γνωστά «EGAYDAAK» που περιλαμβάνουν άνω των 100 ελληνικών νησιών και νησίδων. Με άλλα λόγια, το «γκριζάρισμα» όλου του Αιγαίου, τα «αμφισβητούμενα» (κατά τους Τούρκους) νησιά του οποίου για πρώτη φορά εμφανίστηκαν ως «EGAYDAAK» σε έκδοση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου τον Αύγουστο του 1998, λίγο μετά την κρίση των Ιμίων δηλαδή.
«ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»
Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (AKP), Ομέρ Τσελίκ, δηλώνοντας ότι «η εξαγγελία των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί μια εξέλιξη που υπονομεύει τη διαδικασία ομαλοποίησης και συγχρόνως εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς ενέργειας». Ο Τσελίκ, απευθυνόμενος στην Ελλάδα, κούνησε το δάχτυλο και μας κάλεσε να μην εγκαταλείψουμε «τον δρόμο της διπλωματίας και να μη γίνουν κινήσεις που θα πλήξουν την εξομάλυνση» και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο «σουλτάνος». Ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειες που ο ίδιος καταβάλλει για αποκλιμάκωση της κρίσης, κάλεσε την Ελλάδα να συμβάλει ώστε αυτό το κλίμα να υπάρξει και στο Αιγαίο «αποφεύγοντας να εκμεταλλευτεί το θέμα του περιβάλλοντος», όπως ανέφερε.
Ακολούθησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με νέες απειλές ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο: «Στις 8 Απριλίου ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK), δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».
«ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει διάλογο με την Τουρκία, όμως δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Το πάρκο έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς. Είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», διεμήνυσε ο κ. Μαρινάκης.
Είχε προηγηθεί χρονικά μια αναφορά σε υψηλούς τόνους από τον Νίκο Δένδια. «Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως παράλογες και φυσικά παράνομες. Θα ζητούσε ποτέ η Ελλάδα την άδεια της Τουρκίας για να δημιουργήσει θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες ή στα Δωδεκάνησα;», διερωτήθηκε ευλόγως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στον Σκάι. «Σε λίγο αν θέλω να ψαρέψω, θα πρέπει να ρωτήσω τον Τούρκο. Σιγά μη ζητάμε και οικοδομική άδεια από την Άγκυρα για να χτίσουμε στα νησιά μας. Αν είναι δυνατόν να ζητάμε άδεια από την Τουρκία για θαλάσσια πάρκα στις Κυκλάδες», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
Νευρική κρίση στην Άγκυρα για τη σύνδεση Κυπριακού και σχέσεων με τις Βρυξέλλες
Η όποια πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αν υπάρξει και αν βεβαίως οι Τούρκοι είναι… φρόνιμοι, θα περνά αποκλειστικά μέσα από τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών της ΕΕ και -κατά συνέπεια- η όλη διαδικασία δεν εκχωρείται στη «γραφειοκρατία» της Κομισιόν, ενώ παράλληλα η σύνδεση Τουρκίας – Ευρώπης θα έχει να κάνει άρρηκτα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η παραπάνω διατύπωση (σε ελεύθερη απόδοση) στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προκάλεσε νευρική κρίση στην Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση περί «έλλειψης στρατηγικού οράματος» και «σοβαρές ασυνέπειες», επικρίνοντας όσα αναφέρονται σχετικά με τη στρατηγική σχέση ΕΕ – Τουρκίας.
«Η σύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση που περιορίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί. «Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό ή σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Ως υποψήφια χώρα η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της συνεργασίας μας σε ορισμένους τομείς», αναφέρει με οργή η τουρκική ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα κι ενώ η προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν διαφαίνεται σύντομα στον ορίζοντα, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, το ψευδοκράτος κάνει… όνειρα θεωρώντας ως παράδειγμα και παράθυρο για τους Τουρκοκύπριους την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Τουρκοκύπριος αυτοαποκαλούμενος «βουλευτής», Ογουζχάν Χασίπογλου, που συμμετείχε με την ιδιότητα του παρατηρητή στη γενική συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.