Μεγάλο προβάδισμα 16,9 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, την ίδια ώρα όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα η δυσφορία των πολιτών για την κυβερνητική διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας (ακρίβεια, εγκληματικότητα), όπως επίσης και… η «δημοφιλία» του «κανένα». Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 32,3 % των ψήφων και δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται καθηλωμένο το ΠΑΣΟΚ με 12%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 9,8%, η Ελληνική Λύση με 8,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, η ΝΙΚΗ με 3,6%, η Νέα Αριστερά με 3,1%, οι Σπαρτιάτες με 2,5%, οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 2%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που συγκεντρώνει το 1,4%, το ΜέΡΑ25 με 1,6%, ενώ τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν το 2,8% των ψήφων.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 35% και σε απόσταση αναπνοής δεύτερος… ο «κανένας» με 33%, αναδεικνύοντας τελικά το μεγάλο κενό της πολιτικής αντιπροσώπευσης στην κοινωνία. Πολύ πίσω, χωρίς να απειλούν την ηγεμονία Μητσοτάκη ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 9%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 2%, ο Δημήτρης Νατσιός με 1%. Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός σε όσους δηλώνουν «κεντροαριστεροί», με δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη, όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλή δημοτικότητα μεταξύ όσων αναφέρονται στο Κέντρο και δεξιότερα αυτού.
Ως προς τη γενική πορεία της χώρας, το 64% των πολιτών πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνο ένα 31% θεωρεί πως πάνε προς τη σωστή. Ως προς τα σημαντικότερα προβλήματα, αυτά εξακολουθούν να σχετίζονται με την οικονομική τους κατάσταση, καθώς οι απαντήσεις «ακρίβεια» και «οικονομία» αθροιστικά προκρίνονται από το 60% των ερωτηθέντων. Δυσαρεστημένοι όμως εμφανίζονται οι πολίτες και σε θέματα όπως η εγκληματικότητα (78% αρνητικές γνώμες), η αντιμετώπιση της διαφθοράς (74% αρνητικές γνώμες), η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (70% αρνητικές γνώμες).
Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης αφορά την απήχηση που έχουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, πώς αξιολογούν δηλαδή οι πολίτες τις ίδιες τις υποψηφιότητες που μέχρι τώρα ανακοινώνονται. Η ΝΔ προηγείται και εδώ συγκεντρώνοντας 22% θετικές γνώμες, ο ΣΥΡΙΖΑ 9%, το ΠΑΣΟΚ 6%, το ΚΚΕ 3%, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ συγκεντρώνουν 1%, ενώ το άθροισμα της απάντησης «κανένα» και «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ» ξεπερνά το 54%, δείχνοντας ότι εντέλει, παρά την επένδυση των κομμάτων στην αναζήτηση «ονομάτων», αυτό δεν περνάει στην κοινωνία.