Στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ραντεβού, ωστόσο, των δύο ηγετών έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα επιστρέφει ολοταχώς στην προκλητική ρητορική της, αυτή τη φορά με αφορμή την ελληνική εξαγγελία για τη δημιουργία των δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας να σημειώνουν ότι είναι σε επιφυλακή για να «προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο». Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις του τουρκικού ΥΕΘΑ ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», χαρακτηρίζοντας παράλληλα αδικαιολόγητη την τουρκική αντίδραση και λέγοντας ότι του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. «Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύοντας έτσι, και πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο τέθηκε στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός σχολίασε την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, σχετικά με τον νέο μηχανισμό για τη χρηματοδότηση επενδυτικών διασυνοριακών σχεδίων εντός της ΕΕ, κρίνοντας ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. «Κατ’ αρχάς η έκθεση Λέτα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι η Ευρώπη συνολικά έχει υποχωρήσει ως προς την ανταγωνιστικότητά της τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι πολύ σημαντικό για μια μεσαία, εξωστρεφή αγορά, όπως η Ελλάδα, η ενιαία αγορά να δουλεύει και να δουλεύει πραγματικά, ώστε να ξεπερνιούνται διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που τυχόν υπάρχουν», υπογράμμισε. Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε για την έκθεση Λέτα πως αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να υπάρχει ενιαία ένωση κεφαλαιαγοράς, η οποία θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια με μεγαλύτερη ευκολία αλλά θα επιτρέπει και στους Ευρωπαίους να επενδύουν αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αντί αυτά να φεύγουν και να πηγαίνουν, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ.
ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ
Υπενθυμίζεται ότι η ειδική έκθεση των 147 σελίδων με τίτλο «Much More Than A Market» ζητά ουσιαστικά αυστηρότερους και πιο ξεκάθαρους κανόνες για την ενοποίηση και την ισχυροποίηση των κλάδων των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών και των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ, με τον Λέτα να βασίζεται στη διαπίστωση ότι μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, αλλά και της Κίνας, στο πεδίο των οικονομικών επιδόσεων. Ο Κυριακός Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της έκδοσης ευρωομολόγου. «Στο ζήτημα του ευρωομολόγου για την άμυνα, νομίζω είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης, αλλά θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη επιμονή με την οποία προσωπικά θα διεκδικήσω ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηριχθεί η άμυνα της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της ελληνικής πλευράς σε ένα θέμα μεγάλης σημασίας, καθώς αφορά ευθέως και την εθνική άμυνά μας.
Ρεπορτάζ για τις προκλήσεις σελ. 10-11