Νέο ειδικό ταμείο για «πράσινα» νησιά

Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και απαγόρευση της αλιείας με τράτες στα θαλάσσια πάρκα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Our Ocean Conference
15:52 - 18 Απριλίου 2024

Τη συγκρότηση ενός νέου ειδικού ταμείου για την απεξάρτηση των ελληνικών νησιών από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030 προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της 9ης διεθνούς διάσκεψης Our Ocean Conference, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμα σύστημα επιτήρησης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη επιτήρηση των προστατευόμενων περιοχών, καθώς και τη δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο. Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εκτός από τις ήδη υφιστάμενες.

Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τους ωκεανούς και υπογράμμισε την ανάγκη για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Υπενθύμισε ότι Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ και τόνισε ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ανακοινώνοντας το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά. Οι πόροι του προγράμματος θα προέλθουν από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου και εκτιμάται ότι ανάλογα με την κυμαινόμενη τιμή των δημοπρατούμενων δικαιωμάτων τα έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα -όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός-, θα διατεθούν πρωτίστως σε έργα για τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας, για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς και στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων. Συνολικά ανακοινώθηκαν 21 δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία και τη διαχείριση των ελληνικών θαλασσών και ακτών, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό υλοποίησης άνω των 780.000.000 ευρώ.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην παρέμβασή του σημείωσε ότι στις μέρες μας η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινής μας δραστηριότητας, αναφέροντας πως οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς και έχουν σοβαρές συνέπειες ακόμα και στα εδραιωμένα συστήματα δημόσιας διακυβέρνησης και διεθνών σχέσεων. «Η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει ότι επίκεινται σοβαροί και πολλαπλοί κίνδυνοι και πιέσεις για τους ωκεανούς μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών περιγράφοντας τους κινδύνους για τον πλανήτη και τις κοινωνίες, εκφράζοντας, όμως, την ικανοποίησή του αναφερόμενος στις περισσότερες από 400 δεσμεύσεις, αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη.