Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει άμεσα αντι-drone θόλο στα πρότυπα του ισραηλινού Iron Dome επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι «η χώρα πρέπει να κλείσει απέναντι στις απειλές», και πως υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην «Ατζέντα 2030». Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας ότι «δεν θα ζητάμε την άδεια της Άγκυρας για θαλάσσια πάρκα στις Κυκλάδες». Η αποστροφή του κ. Δένδια, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν πέρασε αναπάντητη από την Άγκυρα. Μία ώρα μετά τις δηλώσεις του στον Σκάι, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απάντησε με προκλητική ανάρτηση στα social media, στην οποία παράθετε μία φωτογραφία με πολεμικά σκάφη και έγραφε: «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς άλλαξε τα μέχρι πρότινος στρατιωτικά δεδομένα, με τα φθηνά drones να γίνονται οι πρωταγωνιστές στα πολεμικά πεδία, για να υπογραμμίσει εντέλει πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να αποκτήσουμε αντιαεροπορικό και αντι-drone, θόλο υπενθυμίζοντας παράλληλα τα άλματα που έχει κάνει η τουρκική πολεμική βιομηχανία προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αντίθεση βέβαια, με την Ελλάδα, που σε αυτή τη φάση βρίσκεται να ακολουθεί ασθμαίνοντας τις εξελίξεις σε αυτόν τον το κρίσιμο τομέα. «Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς», δήλωσε ο κ. Δένδιας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις προηγούμενες ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Iron Dome
Ήδη ο Εβρος και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποκτούν σύστημα παρεμβολών για μη επανδρωμένα αεροσκάφη με προοπτική να επεκταθεί στο κεντρικό Αιγαίο και στην Κρήτη. Το συγκεκριμένο σύστημα μέσω εκπομπής παρεμβολών στοχεύει στην απώλεια ελέγχου του UAV από τον χειριστή του. Το αμέσως επόμενο διάστημα έπεται η διασύνδεση μέσω του ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων) και με τα αντιαεροπορικά όπλα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις, ώστε να δίνεται η δυνατότητα κατάρριψης των εχθρικών drones. Το συγκεκριμένο σύστημα, που μοιάζει σε αρκετά με το ισραηλινό, θα έχει δύο τύπους: Ο πρώτος θα είναι «κινητός», θα τοποθετείται δηλαδή, σε οχήματα ή πλατφόρμες, όπως εναέρια μέσα και πλοία, ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερους τομείς και να αναπτύσσεται σε ευαίσθητες για την άμυνα περιοχές. Ο δεύτερος τύπος είναι σταθερός, και θα αντιμετωπίζει μικρής και μεσαίας κατηγορίας drones με σκοπό την αναγνώριση και ταυτοποίηση απειλών. Παράλληλα στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επιτελών μπαίνει η χρήση συνδυασμού αντιαεροπορικών όπλων και μαχητικών αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των εναέριων απειλών με δεδομένη την πρόσφατη ισραηλινή εμπειρία όταν μαχητικά F-16, F-15 και Typhoon κατέρριψαν τα ιρανικά UAV από κοινού με το Iron Dome ενώ τους πυραύλους Κρουζ «ανέλαβαν» τα F-35.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Ο κ. Δένδιας διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. «Της αρέσουν – καλώς, δεν της αρέσουν – πάλι καλώς», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και έκανε λόγο για παράλογες αιτιάσεις. «Σιγά μη ζητάμε και οικοδομική άδεια για να χτίσουμε στα νησιά μας», είπε μεταξύ άλλων. Για τα 12 μίλια, επανέλαβε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας και η χώρα μας θα την ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλει, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να άρει το casus belli.