Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα της Αθήνας

Σε «ανοιχτή γραμμή» με Τελ Αβίβ, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση
16:47 - 16 Απριλίου 2024

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές απευθύνει η Ελλάδα με έκδηλη ανησυχία για τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση που θα μπορούσε να πλήξει την ασφάλεια στην περιοχή μας. Εκτός, όμως, του προφανούς κινδύνου για την περιφερειακή σταθερότητα, οι εφιαλτικές ανατιμήσεις και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών απασχολούν ισόποσα την κυβέρνηση. «Οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν μια καίρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχομένως πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας έτσι το στίγμα της ελληνικής στάσης. Στο ίδιο κλίμα ήταν κι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος δήλωσε πως θα πρέπει να επιδειχθεί η οφειλόμενη αυτοσυγκράτηση. «Η περιοχή, και ο κόσμος ολόκληρος, δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών», σημείωσε.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Α» αναφέρουν πως η Αθήνα είναι σε ανοιχτό δίαυλο με το Ισραήλ. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, το ίδιο κι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με τον Γιοάβ Γκάλαντ. Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή, μόλις ο κ. Δένδιας προσγειώθηκε στην Αθήνα επιστρέφοντας εσπευσμένα από τις ΗΠΑ, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Γκάλαντ, προτού μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το έκτακτο ΚΥΣΕΑ. Φυσικά, διαρκής παραμένει η συνεννόηση της Αθήνας με την Ουάσινγκτον. Ουδείς, όμως, στην ελληνική πλευρά μπορεί μετά βεβαιότητος να προχωρήσει σε ασφαλείς εκτιμήσεις, κυρίως επειδή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε αυτή τη φάση είναι πολιτικά πιεσμένος και άρα απρόβλεπτος. Τα αντίποινα, πάντως, θεωρούνται θέμα χρόνου, το ερώτημα όμως που τίθεται είναι το αν θα είναι στοχευμένα, δηλαδή περιορισμένης έκτασης, όπως άλλωστε ζητά η Δύση. Ως εκ τούτου, ο πλανήτης κρατά την ανάσα του για το αν και (κυρίως) για το πώς θα απαντήσει το Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη και με αυτή την έννοια ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης ελλοχεύει.

 Από την ώρα που ξεκίνησε η επίθεση, τα τηλέφωνα σε Ευρώπη και Αμερική πήραν φωτιά προκειμένου να υπάρξει διευρυμένη συνεργασία της Δύσης για έναν κοινό στόχο: την αποκλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ συγκαλεί σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να ασκηθεί όση πίεση γίνεται για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ αύριο Τετάρτη τη σκυτάλη θα πάρουν οι ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Η Κομισιόν ήδη επεξεργάζεται το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων κατά του Ιράν.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν ντόμινο επιπτώσεων και στην ψυχολογία των διεθνών αγορών. Σε περίπτωση που κλείσουν τα στενά του Ορμούζ, θα αυξηθούν ραγδαία οι τιμές στα καύσιμα προκαλώντας νέο κύμα ανατιμήσεων. Υπενθυμίζεται πως η παράταση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα κρατά κλειστή και τη Διώρυγα του Σουέζ. Ενδεικτικά η τιμή για ένα κοντέινερ έχει φτάσει πλέον τα 3.000 δολάρια, είναι, δηλαδή, περίπου ενενήντα ευρώ ακριβότερη από πέρσι. Η παράλληλη κρίση σε Ορμούζ και Σουέζ θεωρείται καταστροφική για το διεθνές εμπόριο και κατ’ επέκταση για το ελληνικό εμπόριο.

Άλλο ρεπορτάζ για την κρίση σελ. 24-25