Κέρδισαν παραλία και αδιαφάνεια στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

Περίπου 60.000 πήγαν να ψηφίσουν, ενώ στις εκλογές για νέο πρόεδρο είχαν πάει πάνω από 150.000 - Μαύρες τρύπες στη διαδικασία και στα αποτελέσματα για την ευρωλίστα
18:41 - 15 Απριλίου 2024

Με πολλά ερωτήματα όσον αφορά το αν διασφαλίστηκε η διαφάνεια και με όχι μεγάλη προσέλευση κόσμου, ολοκληρώθηκαν χθες οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου επικρατούσε σχετική μόνον ικανοποίηση, καθώς συμμετείχαν περίπου 60.000 πολίτες, χωρίς κανείς να γνωρίζει κατ’ αρχάς αν ήταν τόσοι ή τόσους τούς έβγαζαν στα κομματικά γραφεία και ακολούθως πόσοι εξ αυτών είναι μέλη, πόσοι φίλοι και πόσοι ψήφισαν επειδή δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν. Στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου πάντως ακούγονται ψίθυροι και πολλά αρνητικά σχόλια, από στελέχη τα οποία δεν πρόσκεινται στην ηγετική πτέρυγα, για το γεγονός ότι δεν θα δοθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας ανά υποψήφιο. Αυτά τα στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έλεγαν ότι εγείρονται ευθέως θέματα διαφάνειας, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονται από το κόμμα πως όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα θα είναι στη διάθεση εκείνων των υποψηφίων που διατηρούν αμφιβολίες και γενικώς είναι καχύποπτοι για το διαυγές της διαδικασίας.

Η Σοφία Μπεκατώρου ψηφίζει για τις ευρωεκλογές

Η ηγετική ομάδα πάντως όλο το προηγούμενο διάστημα απέφυγε να θέσει ποσοτικό στόχο αναφορικά με τον αριθμό όσων ψηφίσουν, αν όμως θυμηθούμε ότι στις εσωκομματικές εκλογές όπου ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος προσήλθαν στις κάλπες πάνω από 150.000, τότε αναπόφευκτα οι συγκρίσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για νέους ενθουσιασμούς από τον νυν πρόεδρο και τους δικούς του. Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα αν ο κόσμος ο οποίος ψήφισε τελικά, είτε ψηφιακά είτε διά ζώσης, έχει κάποια σχέση με αυτό που λέγεται παραδοσιακή ΣΥΡΙΖΑϊκή βάση ή αν ανήκει περισσότερο σε αυτό το «νέο κοινό» με ξεκάθαρα απολίτικα χαρακτηριστικά, το οποίο εντέλει έλκεται αποκλειστικά και μόνον από τη lifystyle δημόσια παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Παππάς

Η ΑΚΡΙΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Και ενώ οι προκριματικές εκλογές αναμένεται να συζητηθούν στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, προκαλώντας ενδεχομένως νέα γκρίνια και μουρμούρες, η αναφανδόν στήριξη του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ στο Ισραήλ προκάλεσαν νευρική κρίση στους παλιούς του κόμματος αλλά και ευτράπελα. Όπως η πρεμούρα της Έλενας Ακρίτα, καθώς έσπευσε πριν από την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται- να εγκαλέσει τον Άδωνι Γεωργιάδη για ανάρτησή του στην οποία ο υπουργός Υγείας δήλωνε τη στήριξή του στο Ισραήλ και την οποία συνόδευσε με τις σημαίες της Ελλάδας και του Ισραήλ να εικονίζονται ενωμένες.

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσίευση που έκανε στο Facebook ζήτησε… εξηγήσεις από τον υπουργό, γράφοντας με το γνωστό επιθετικό ύφος της: «Πρώτον. Με ποιο δικαίωμα Έλληνας υπουργός παραποιεί τη σημαία της χώρας μας με σύμβολα άλλων κρατών; Δεύτερον. Η συστράτευση με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν είναι η επίσημη θέση της χώρας μας; Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ Άμυνας, το ερώτημα είναι πολύ σοβαρό, σε μια τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία: Έχετε εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη να παίρνει θέση σε έναν παρ’ ολίγον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν θεωρώντας ότι εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα; ΥΓ.: Πρώτος τοποθετήθηκε αυτός νυχτιάτικα, μετά ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών και το βράδυ (σ.σ. χθες) συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ. Γραμμή τούς δίνει;». Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας απάντησε το προφανές, ότι δηλαδή η βουλευτής Επικρατείας, η οποία μάλλον δεν είχε ενημερωθεί για τη «χωρίς αστερίσκους καταδίκη της ιρανικής επίθεσης» από τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι… εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ.