Σε κλίμα μεγάλης ανησυχίας συνεδρίασε χθες, εκτάκτως, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) όπου το «παρών» έδωσε και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τρέχουν απειλώντας ευθέως την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης συζητήθηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση όλων των παραμέτρων που αφορούν την περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι για την ώρα τουλάχιστον η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής φαίνεται να βαίνει προς αποκλιμάκωση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν επίσης πως το Τελ Αβίβ δεν θα προχωρήσει άμεσα σε κάποια κίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, χωρίς όμως κάποιος Έλληνας αξιωματούχος να μπορεί να πει μετά βεβαιότητος αν ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης έχει παρέλθει οριστικά.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα εκτιμά ότι το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στη Μέση Ανατολή μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό και την απάντηση της Τεχεράνης μοιάζει με καζάνι που βράζει και ανά πάσα στιγμή διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να το κάνουν να εκραγεί. Με αυτή την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή και έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, καθώς και σε ανοιχτό δίαυλο με την ισραηλινή πλευρά με στόχο την αποφυγή γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα της ελληνικής στάσης καταγγέλλοντας την ιρανική πυραυλική επίθεση καλώντας, όμως, παράλληλα σε αυτοσυγκράτηση το Ισραήλ – κι αυτό καθώς μια σκληρή απάντηση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Αθήνα με άλλα λόγια ενστερνίζεται πλήρως τις εκκλήσεις το Τζο Μπάιντεν και της αμερικανικής κυβέρνησης να μην υπάρξει άλλο χτύπημα ως αντίποινα αυτή τη φορά από την ισραηλινή πλευρά, επισημαίνοντας τους μεγάλους κινδύνους για τη σταθερότητα όχι μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και ευρύτερα. Πολύ περισσότερο, όταν στην καρδιά της Ευρώπης, στην Ουκρανία, μαίνεται μια ακόμη πολεμική σύρραξη.
«Θέλω να ξεκινήσω με την ξεκάθαρη απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής Κυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στη επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο απολογισμό στο Facebook υπογραμμίζοντας «τη με κάθε τρόπο στήριξή μας σε όποια προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης».
Σε αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ σε δήλωσή του τόνισε: «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».
Ο Stefanos συντάσσεται (!) με τον Μπάιντεν
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ενώ το ΚKE ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε πολεμική σύρραξη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, καλούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να παρέμβουν για την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, σε ανάρτησή του δηλώνει ότι συντάσσεται πλήρως με τη στάση του Τζο Μπάιντεν περί μη επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν. Σε καταδικαστέα κλιμάκωση με πολύ σοβαρούς κινδύνους για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ, με τον Δημήτρη Μάντζο να σημειώνει πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποφυγή επέκτασης της σύρραξης. Την ίδια ώρα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την επίθεση «αναμενόμενη» ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να πάρει «τρομακτικές» διαστάσεις σε περίπτωση απάντησης από το Ισραήλ και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει αποστάσεις από τις συγκρούσεις που σοβούν σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. «Ο Θεός να βάλει το χέρι του μην ανοίξει και αυτό το μέτωπο γιατί τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ισραήλ και Ιράν μπορούν να βάλουν φωτιά σε όλο τον πλανήτη», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.