Σκληρή γραμμή επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο θέλοντας κατά βάση να περιχαρακώσει τον χώρο των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά και το τμήμα εκείνο των νέων ηλικιακά εκλογέων που μπορεί να έλκεται από το απολιτικό στυλ του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1: «Δυστυχώς, αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake. Ξέρετε, βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κρούοντας τον κώδωνα ότι η ευρωκάλπη δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία διαμαρτυρίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου αντισυστημισμού, ο οποίος μπορεί να πατήσει πάνω στη «δικαιολογημένη» -όπως τη χαρακτήρισε- αγανάκτηση του κόσμου, κάνοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, αυτοκριτική με φόντο τα Τέμπη, τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα και βέβαια την ακρίβεια. Για την τραγωδία στα Τέμπη έκανε λόγο για ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας που αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα, παραδεχόμενος πως ήταν λάθος ότι δεν απάντησε η κυβέρνηση με πειστικότητα στις θεωρίες αυτές που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας, ξεκαθαρίζοντας ότι εθνική κάλπη θα στηθεί το 2027.
ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΤΗΤΑ
Ο πρωθυπουργός, μέσω της αναφοράς του στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανέσυρε από τη μνήμη την περίοδο 2012-2015, όπου ετερόκλητα κόμματα πήραν στα χέρια τους την τύχη του τόπου, με τις συνέπειες που αυτή η πολιτική συνεργασία επέφερε στην οικονομία και τη κοινωνία, προειδοποιώντας ότι η συγκεκριμένη συνταγή, που δοκιμάστηκε, απέτυχε και τελικά αποδοκιμάστηκε από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό. «Θα πρέπει να μείνει στο παρελθόν και να μην επιτραπεί η επαναφορά της σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και η εθνική οικονομία έχει ομαλοποιηθεί», σημείωσε. «Αν ξαναφουντώσει αυτό το κίνημα της αντισυστημικότητας, που το είδαμε πριν από 10 χρόνια με κόμματα που κινούνται σε μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού, δεν θα είναι καλό», πρόσθεσε, ασκώντας σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον κατηγόρησε ότι, ενώ αναγνωρίζει ότι είναι δεύτερος, ζητεί εκλογές για εσωκομματικούς λόγους. Ο διπλός στόχος του πρωθυπουργού είναι να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ενόψει ευρωεκλογών, με το βλέμμα όχι μόνον στους δυσαρεστημένους δεξιούς, που φλερτάρουν με ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά και στον χώρο του πολιτικού Κέντρου, όπου, βάσει των δημοσκοπήσεων, υπάρχουν ενστάσεις για ορισμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, εμπιστεύονται όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού ελλείψει και σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τον πήχυ για το κυβερνών κόμμα με το «3» μπροστά, δηλαδή από 30% και πάνω, κάτι που θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό τοπίο και την πολιτική σταθερότητα της χώρας, ούτως ώστε η κυβέρνηση να λάβει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες, για να συνεχίσει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Με έμφαση στις μεταρρυθμιστικές πολιτικές και τις βαθιές τομές στη λειτουργία του κράτους. «Η ΝΔ αποτελεί τη μοναδική επιλογή που εγγυάται την αποφυγή νέων περιπετειών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και παράλληλα έκλεισε ξανά την όποια συζήτηση και τα διάφορα σενάρια για «μετακόμιση» στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «είναι κολακευτικό να συζητείται ένας Έλληνας πρωθυπουργός για ευρωπαϊκά αξιώματα αλλά δεν πάω πουθενά. Θα είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας, εκεί που με έταξαν οι πολίτες». Όσον αφορά την επίσκεψή του στην Τουρκία, τον Μάιο, σημείωσε ότι έχει υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση χωρίς να έχουμε υποχωρήσει από τις πάγιες εθνικές θέσεις μας.
Συνάντηση με Ζελένσκι στο Βίλνιους
Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, στο Βίλνιους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ζελένσκι να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.
Στη σύνοδο των Τριών Θαλασσών, δεκατρείς ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για την εντατικοποίηση της συνεργασίας Βορρά – Νότου με ισχυρότερη σύνδεση στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της ψηφιοποίησης και της ασφάλειας εντός και εκτός της περιοχής των Τριών Θαλασσών – με τους περιφερειακούς και διατλαντικούς εταίρους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης στις μεταφορές και τα logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναφέροντας πως θα παίξει κυρίαρχο ρόλο και στην ενεργειακή στήριξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών. H είσοδος της Ελλάδας έδωσε νέα ώθηση στην Πρωτοβουλία προσθέτοντας μία τέταρτη θάλασσα, καθώς η χώρα μας ανοίγει τον νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο πέλαγος. «Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι επίσημο μέλος της πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών από πέρυσι και είναι μια πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή τη σημαντική σύνοδο, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο σημαντικής γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο και συμπλήρωσε. «Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ανοίγοντας τον νότιο διάδρομο διασυνδεσιμότητας είτε αυτός περιλαμβάνει τις μεταφορές είτε την ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια, είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τον Νότο στον Βορρά. Και αν το σκεφτεί αυτό κανείς με γεωγραφικούς όρους η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας των 3 Θαλασσών και δικαιολογείται να ονομαστεί πρωτοβουλία των 4 Θαλασσών καθώς άνοιξε ο νότιος διάδρομος στο Αιγαίο».
Το βράδυ, χθες, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Βαρσοβία, για το δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για διαβουλεύσεις πάνω στη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ. Σήμερα θα έχει συνάντηση με Πολωνό ομόλογό του. Στο μενού αναμένεται να τεθούν ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
«Όχι» σε debate πολιτικών αρχηγών
«Όχι» στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για διεξαγωγή debate των πολιτικών αρχηγών είπε ο Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας πως δεν θυμάται να έχει ξαναγίνει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως από το Φόρουμ των Δελφών επανήλθε στην πρότασή του υπενθυμίζοντας ότι είχε γίνει το 2009 και δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί γιατί «βρισκόμαστε σε πραγματικό σταυροδρόμι» για το μέλλον της Ευρώπης και υποστήριξε ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμούν τον διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση για να μη βρεθούν σε δυσχερή θέση. Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι εκείνοι που δίνουν τη μάχη και debate γίνεται συνεχώς στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να έχει τις περισσότερες παρουσίες σε αντίθεση με προκατόχους του. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε πρόταση προς όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τηλεμαχία με τους όρους των εθνικών εκλογών.
Επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Διαχωρίζονται τα αιτήματα πληρωμής δανείων και επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς μέχρι μέσα Απριλίου θα έχουν «τρέξει» οι διαδικασίες για το πρώτο σκέλος που θα φέρουν 2,3 δισ. ευρώ στα ταμεία της Ελλάδας.
Το Μάιο θα ακολουθήσει και το αίτημα για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση των τελευταίων δύο από τα συνολικά 20 προαπαιτούμενα. Το ένα αφορά την έγκριση 9.600 αιτήσεων στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις («Εξοικονομώ», «Αλλάζω Συσκευή») και το άλλο την ανάθεση της σύμβασης της Διπλής Ανάπλασης από τον Δήμο Αθηναίων.
«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17%. Ακόμη έχουμε λάβει το 41% των διαθέσιμων κονδυλίων ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, παρουσιάζοντας με το επιτελείο του την πορεία υλοποίησης τόσο του ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε μέχρι τώρα έχουν εισπραχθεί 14,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων 7,6 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 7,3 δισ. ευρώ δάνεια.
Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου προκύπτει ακόμα ότι:
*Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, που είναι κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου.
*Άμεσα θα λειτουργήσει ένα ακόμα πρόγραμμα εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500.000.000 ευρώ (από τα δάνεια του ΤΑ) το οποίο θα «συμπληρώσει» το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ.
*Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει ένα ακόμη πρόγραμμα επιδοτήσεων για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το δημοσίευμα του Politico και οι έρευνες
Το ενδεχόμενο απάτης σε διαγωνισμούς που συνδέονται με το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης ερευνούν οι Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, που το τελευταίο διάστημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε πληροφορίες που πλήττουν την Κομισιόν, και κυρίως την πρόεδρό της, αναφέρει ότι ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές Cosmote, Vodafone και Nova, πέντε εταιρείες πληροφορικής και δύο εταιρείες συμβούλων. Σχετική έρευνα ξεκίνησε και το γραφείο του Ευρωπαίου εισαγγελέα. Οι κατηγορίες αφορούν συνεργασία των εταιρειών προκειμένου να μη συγκρουστούν στους διαγωνισμούς. Οι δέκα συγκεκριμένες εταιρείες κέρδισαν περισσότερους από 600 διαγωνισμούς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, από το 2020 μέχρι το 2023, σε πολλούς εκ των οποίων δεν κατατέθηκε δεύτερη προσφορά.