Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θέλει να δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών. Το σχέδιο προκάλεσε αναπάντεχη τρικυμία στα εσχάτως ήρεμα νερά των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς η Άγκυρα αντέδρασε προκλητικά αμφισβητώντας την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου κι επαναφέροντας τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Απέδειξε, έτσι, ότι οι παράλογες και παράνομες αιτιάσεις της δεν ανήκουν στο παρελθόν.
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι εάν θα συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, διότι οι εν λόγω εξελίξεις προκύπτουν λίγο πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, πιθανότατα στις 13 Μαΐου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε πάντως ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα γίνει, ωστόσο, όπως είπε στην ΕΡΤ με νόημα: «Δεν είμαστε αφελείς. Αξιολογούμε κάθε ενέργεια και δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Το ένα από τα δύο θαλάσσια πάρκα που θέλει να φτιάξει η Ελλάδα, το επίμαχο, είναι στο Αιγαίο. Θα ξεκινά από την περιοχή δυτικά της Μήλου και θα φθάνει ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με μια μεταμεσονύχτια ανακοίνωση αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία των νησιών και επιχείρησε να επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», ενώ έφτασε στο σημείο να προτείνει εμμέσως πλην σαφώς και συνεργασία με την Ελλάδα, επικαλούμενο κατά το δοκούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. «Υπενθυμίζουμε ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ παρόχθιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο πέλαγος. Με την ευκαιρία αυτή, εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στο γεγονός ότι δεν θα αποδεχθούμε τις πιθανές de facto καταστάσεις που δημιουργεί η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς», ανέφερε η προκλητική ανακοίνωση.
Σε σκληρό τόνο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Τουρκία ότι πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. «Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Να σημειωθεί ότι όταν ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωνε την ελληνική βούληση για τα πάρκα, ξεκαθάριζε ότι «δεν τα φτιάχνουμε με πολιτικούς όρους». Στις απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις απάντησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως «κάθε αξίωση εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτη και απορριπτέα».