Πρωταγωνιστής ο Κυριάκος στη μάχη των ευρωεκλογών

Παίρνει πάνω του τον αγώνα και επενδύει στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με τους πολίτες και στη διείσδυσή του σε ευρύτερα εκλογικά στρώματα
15:59 - 11 Απριλίου 2024

Μια νέα συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες θα επιδιώξει να υπογράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δρόμο προς την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου επενδύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με την κοινωνία. Άλλωστε, στο πρόσωπο του πρωθυπουργού συμπυκνώνεται η βεβαιότητα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για αντιστροφή του κλίματος και για μια ακόμη ευρεία νίκη στην ερχόμενη αναμέτρηση. Ο κ. Μητσοτάκης παρά τη δυσφορία τμήματος της εκλογικής βάσης και μέρους των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ παραμένει ο κεντρικός πρωταγωνιστής και αυτής της εκλογικής περιόδου με τη δημοφιλία του να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Και κάπως έτσι και σε αυτή τη μάχη παίρνει πάνω του το παιχνίδι γνωρίζοντας κατά βάση πως υπερτερεί κατά κράτος έναντι των Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη. Τον δύο αρχηγών, δηλαδή, που φιλοδοξούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος απέναντι στην προσωπική και πολιτική ηγεμονία του, που ήδη διανύει τον πέμπτο χρόνο.

Οι ευρωεκλογές, που παραδοσιακά αντιμετωπίζονταν από το εκλογικό σώμα με χαλαρότητα, αποκτούν τώρα στοιχεία εθνικής κάλπης και ακριβώς σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται η διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ευρύτερα εκλογικά στρώματα και σε διαρκή επαφή με τους πολίτες – στρατηγική η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη τόσο στις εκλογές του 2019 όσο και στις διπλές κάλπες του 2023, όταν επικράτησε ολοκληρωτικά οδηγώντας την Αριστερά σε στρατηγική ήττα ιστορικών διαστάσεων και το ΠΑΣΟΚ στη ζώνη των μικρομεσαίων κομμάτων. Με ιδιαίτερη προσοχή, άλλωστε, το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, όσο κι αν η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη έπειτα από τη διαχείριση κρίσεων σε πολλαπλά μέτωπα. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα που διαβάζουν σε αυτές τις μετρήσεις εστιάζουν στη διαρκή δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να φιγουράρει πρώτος και με διαφορά στον δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, την ώρα που κανείς από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς δεν εμφανίζεται να πείθει τους πολίτες ως αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική.

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κι ενώ η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από έναν παραδοσιακό κόσμο της παράταξης που δεν είδε με καλό μάτι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο στόχος δεν αλλάζει. Δηλαδή, η διατήρηση της κυριαρχίας στον χώρο του πολιτικού Κέντρου με το βλέμμα στραμμένο στο κοινό το οποίο στις πρόσφατες εθνικές έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της ΝΔ. Ισόποσα βέβαια με τη συσπείρωση της παραδοσιακής βάσης, καθώς η κεντροδεξιά παράταξη γίνεται αποδέκτης δυσαρέσκειας από μερίδα των συντηρητικών ψηφοφόρων. Σε αυτό το κλίμα η επισήμανση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει παντού, και στα δεξιά της και στα αριστερά της, και πως «έχει μια συνολική αναφορά στον ελληνικό λαό» και δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα, έχει τη σημασία της. Πολύ περισσότερο όταν οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης -ο καθένας για διαφορετικούς λόγους- δείχνουν πως αδυνατούν να πείσουν ακόμη και τον δικό τους κόσμο, όσους ιδεολογικά κινούνται στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς

 Μέσα από αυτό το πρίσμα, η Νέα Δημοκρατία χαράσσει τη στρατηγική της σε δύο άξονες.

Α. Θα προβάλει ως κύριο διακύβευμα την επιλογή ικανών εκπροσώπων στην Ευρωβουλή, που µπορούν να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο ρόλο τους την επόµενη ηµέρα των µεγάλων προκλήσεων για την ΕΕ και να διαπραγματευτούν για τα ελληνικά συμφέροντα, ενισχύοντας παράλληλα το αφήγημα ότι η κεντροδεξιά παράταξη αποτελεί το µοναδικό µεταπολιτευτικό κόµµα που συνδέθηκε µε τον ευρωπαϊκό προσανατολισµό της Ελλάδας.

Β. Θα επιδιώξει την ενίσχυση του προφίλ της ως της μοναδικής υπεύθυνης πολιτικής δύναμης απέναντι στην έλλειψη αντιπολιτευτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ και του «απολιτίκ» προφίλ του αρχηγού του, ενώ θα εκθέσει την απουσία προτάσεων και από το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου μάλιστα ότι το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη έχει πια πέσει στην τρίτη θέση. Σκληρή ρητορική αναμένεται να υιοθετήσει απέναντι στην Ελληνική Λύση που «τσιμπάει» από τις απώλειες, κατηγορώντας το κόμμα του Κ. Βελόπουλου για ψευτοπατριωτισμό, πατριδοκαπηλία και έλλειψη πολιτικής (και όχι μόνον) σοβαρότητας.

Εύσημα από τον Τζεντιλόνι στην Ελλάδα και στον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πάολο Τζεντιλόνι

Τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το σενάριο για την Ελλάδα είναι διαφορετικό», δήλωσε, αναφέροντας ότι στη χώρα μας έχουμε μέσο όρο ανάπτυξης πάνω από 2%, ενώ υπάρχει αύξηση των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως η έρευνα, η ανάπτυξη, η εκπαίδευση αλλά και τις εξαγωγές, «που είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μήνυμα», όπως είπε. Εκτίμησε δε ότι η επιτυχία της Ελλάδας οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο η χώρα αξιοποιεί και τους ευρωπαϊκούς πόρους του «ΝextGenerationEU». Ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, στις δηλώσεις του, στάθηκε και στη συμβολή του πρωθυπουργού στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος. «Επιτρέψτε μου επίσης να αναγνωρίσω τον προσωπικό σας ρόλο, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός αυτή τη στιγμή για το μέλλον της Ένωσης», ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή αλλαγής του πολιτικού κύκλου, κοντά στις εκλογές, αλλά το ότι έχουμε να διηγηθούμε ένα success story είναι πολύ σημαντικό και για το μέλλον της Ευρώπης.

Στήριξη για την ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μιλόικο Σπάσιτς

 Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μιλόικο Σπάσιτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον ομόλογό του για την πρόοδο που έχει πετύχει το Μαυροβούνιο προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους μήνες. Διαβεβαίωσε δε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία και κάθε βοήθεια στο Μαυροβούνιο για να στηρίξει την πρόοδο αυτή, που είναι σημαντική τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρύτερη ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Αργότερα ο κ. Σπάσιτς κατά την ομιλία του στην έναρξη του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε εκτενώς στο όραμα της χώρας του να αποτελέσει το 28ο μέλος της ΕΕ το 2028. Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός μίλησε για τον πολιτικό μετασχηματισμό της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια και την ιστορία ωρίμανσης και εξυγίανσης της Δημοκρατίας, από το Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 και τη διεθνή αναγνώριση της χώρας, το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Ετοιμάζονται για υπογραφές για τα F-35

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για να «πέσουν» οι τελικές υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την παραλαβή των νέων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ έστειλαν χθες στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει η ελληνική πλευρά, κατόπιν διαπραγματεύσεων με την αμερικανική, να αποδεχθεί την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών. Δεδομένου ότι η επίσημη επιστολή LOA εκπνέει σε 60 ημέρες, στις 9 Ιουνίου, ημέρα των ευρωεκλογών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι σχετικές υπογραφές θα «πέσουν» πριν από την 9η Ιουνίου.

Πράσινο φως από την Ευρωβουλή στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για να μπει κανείς στην Ευρώπη, όπως και για να παραμείνει, και γρήγορη επιστροφή όσων μεταναστών δεν δικαιούνται παραμονή. «Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Τομή για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού χαρακτηρίζει την ψήφιση του συμφώνου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. «Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τριών ετών, υπερψηφίστηκε σήμερα (σ.σ.: χθες) το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή και ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια κοινή, και γι’ αυτό περισσότερο αποτελεσματική, διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων του καιρού μας», επισήμανε ο κ. Καιρίδης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική μέρα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σε ένα κρίσιμο ζήτημα γύρω από το οποίο κάποιοι προτιμούσαν τον διχασμό παρά τη συναίνεση. Σήμερα αποδείξαμε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν ενωμένοι να τα καταφέρουν καλύτερα». Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σημείωσε ότι η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών», είπε. «Αν αποτύχει το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα έχουμε αποτύχει όλοι», συμπλήρωσε η κυρία Γιόχανσον, τονίζοντας ότι το σύμφωνο αυτό έχει γραφτεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες. Όπως είπε, στην ΕΕ εργάζονται όλοι περίπου οκτώ χρόνια για το θέμα αυτό, πολύ πιο πριν, δηλαδή, από τον Σεπτέμβρη του 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την ολοκληρωμένη πρόταση.