Καθώς οδεύουμε προς τον Μάιο, φουντώνουν στο παρασκήνιο οι προετοιμασίες για τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, τον ερχόμενο μήνα στην Άγκυρα. Όπως ανέφερε και το ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Απογευματινής», το πιθανότερο σενάριο είναι η συνάντηση κορυφής να γίνει στις 13 Μαΐου στην τουρκική πρωτεύουσα. Διευκρινίζεται ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το πρόγραμμα, ωστόσο, πηγές από την Αθήνα και την Άγκυρα λένε στην «Α» ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Καππαδοκία μια ημέρα πριν. Δηλαδή στις 12 Μαΐου κι άρα την επομένη θα δει τον Τούρκο πρόεδρο.
Μέχρι τότε, επίκεινται κι άλλα ελληνοτουρκικά ραντεβού. Στις 22 Απριλίου, θα εξεταστούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με την τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία να έρχεται στην Αθήνα. Στις 26 Απριλίου, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, για τη θετική ατζέντα, ενώ κυοφορείται και συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ώστε να κλείσουν τυχόν εκκρεμότητες πριν από τη συνάντηση κορυφής.
Από την πλευρά της Αθήνας εκφράζεται σχετική ικανοποίηση για το καλό κλίμα στα Ελληνοτουρκικά, χωρίς πάντως να υπάρχουν και ψευδαισθήσεις για τη συνέχεια. Μέχρι αυτή την ώρα εξασφαλίστηκε αποκλιμάκωση στο πεδίο, προχώρησαν διμερείς συμφωνίες αλλά απομένει να γίνει το επόμενο το βήμα που αφορά τη δύσκολη συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ – μια διαδικασία που μόνο σύντομη δεν θα είναι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρούσα φάση εξετάζεται το πλαίσιο της συζήτησης. Προτεραιότητα αποτελεί ο ορισμός των προσώπων και των κανόνων με τους οποίους θα διεξαχθεί ο διάλογος, με άλλα λόγια η καταγραφή γενικών παραδοχών. Ο πήχυς των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, όμως όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές «η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται διαρκώς με το χέρι στη σκανδάλη» και «οι διαφωνίες δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις».
Η Αθήνα εκτιμά ότι η διαφορά δύναται να αρθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαστηρίου κάποια στιγμή, όμως, οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμα. Απαιτείται, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η πιστή εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας επί του Μεταναστευτικού και επί της Πολιτικής Προστασίας, αλλά κι ο σεβασμός του θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.