Μία «γρήγορη» και «ξεκάθαρη» απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι αποτελεί για τις Βρυξέλλες η επιχείρηση «Ασπίδες», που στοχεύει στην προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τη συνοδεία τους και την ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Έλληνα διοικητή Επιχειρήσεων, υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ξεκαθάρισε κατ’ αρχάς ότι αυτή η αποστολή δεν είναι παιχνίδι, αλλά πρόκειται για πραγματικές επιθέσεις και πυρά.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο το διεθνές εμπόριο, την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, ενώ επηρεάζεται αρνητικά το περιβάλλον και η περιφερειακή οικονομία και υπάρχει άνοδος στο κόστος των εμπορευμάτων των πλοίων.
Μέχρι σήμερα στην επιχείρηση «Ασπίδες» συμμετέχουν τέσσερα κράτη-μέλη με φρεγάτες, μεταξύ αυτών και η χώρα μας με την «Ύδρα», αλλά και 19 κράτη-μέλη με προσωπικό και άλλους τρόπους. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι μέχρι σήμερα και ενώ έχουν καταγραφεί 80 εχθρικές ενέργειες, ο ευρωπαϊκός στολίσκος έχει αποκρούσει 11 επιθέσεις και έχει συνοδεύσει με ασφάλεια 16 εμπορικά πλοία, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για επιχείρηση η οποία έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Σημείωσε δε ότι από τη στιγμή της έναρξής της η επιχείρηση λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί δείχνουν πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η αποστολή. Ωστόσο ειδικοί επί του θέματος, όπως είπε ο κ. Μπορέλ, εκτιμούν ότι οι φρεγάτες έπρεπε να είναι τουλάχιστον 6, ακόμη και 10. Ο ύπατος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αύξηση των logistics και η ιατρική-φαρμακευτική ικανότητα σε περίπτωση που χρειαστεί.
Στη σημασία της επιχείρησης αναφέρθηκε και ο υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, λέγοντας ότι οι καθημερινές ενέργειες παρακολουθούνται συνεχώς και γίνεται προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρησιακού σχεδίου. Ο διοικητής Επιχειρήσεων είπε επίσης ότι γίνεται εκτίμηση για επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και τη διαχείρισή της, εξηγώντας ότι ενημερώνονται τα αρμόδια σώματα της ΕΕ έτσι ώστε να είναι σε γνώση τους η κατάσταση σε επιχειρησιακό επίπεδο και έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα στοιχεία-κεφάλαια.
Η περιοχή των επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Μπαάμπ Αλ Μαντάμπ και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Το επιχειρησιακό στρατηγείο βρίσκεται στη Λάρισα υπό τον συντονισμό του υποναύαρχου Βασίλειου Γρυπάρη. Εκτός από την «Ύδρα» που έχει στείλει η Ελλάδα, φρεγάτες στην περιοχή βρίσκονται επίσης από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η επιχείρηση καλύπτεται νομικά από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, ενώ αναφέρεται στο δικαίωμα προστασίας των πλοίων που δέχονται επιθέσεις, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.