Στον απόηχο του 15ου Επετειακού Συνεδρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζονται το 7ο και το 8ο Συνέδριο της κεντροδεξιάς παράταξης, όπως καταγράφηκαν μέσα από το ιστορικό αρχείο της εφημερίδας «Απογευματινή».
Με τη συμμετοχή 4.500 συνέδρων, στις 7 Ιουλίου 2007, διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 7ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, έναν μήνα πριν από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και δύο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ήταν το συνέδριο που ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη δέσμευση του τότε αρχηγού της ΝΔ και πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την απόλυτη τήρηση του Καταστατικού και τη διεξαγωγή, στην ώρα τους, των τακτικών συνεδρίων, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών στις Κομματικές Οργανώσεις που προηγούνταν του συνεδρίου. Επαναβεβαιώθηκε δε η στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή.
Η «Απογευματινή» στο φύλλο της Κυριακής 8 Ιουλίου 2007 γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Κλείδωσε τη δεύτερη τετραετία ο Καραμανλής».
Η Χρύσα Ταβουλάρη αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι «ο πρωθυπουργός σε μια επίδειξη ισχύος και απόλυτου ελέγχου του πολιτικού σκηνικού δεν κήρυξε από το βήμα του συνεδρίου την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κήρυξε και όρισε τη δεύτερη φάση της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης Καραμανλή». Η πολιτική συντάκτρια κάνει λόγο για πολιτική ισχύ και πρωθυπουργική πυγμή ως τα κύρια χαρακτηριστικά της βαρυσήμαντης ομιλίας του στο συνέδριο. Στο κυριακάτικο φύλλο της «Α» υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ με στιγμιότυπα και παρασκήνια από το συνέδριο, το οποίο υπογράφουν οι Κώστας Μιχαηλίδης, Βίκυ Σαμαρά και Δημήτρης Γκάτσιος, με φωτογραφίες από τις παρουσίες ιστορικών στελεχών της ΝΔ, όπως οι Μιλτιάδης Έβερτ, Κωσταντίνος Μητσοτάκης και Τζαννής Τζαννετάκης, που απαθανατίστηκαν με τη Νατάσα Καραμανλή.
Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου η «Απογευματινή» κυκλοφορεί με το πρωτοσέλιδο: «Νέα δυναμική στην πορεία του κυβερνώντος κόμματος, καψόνι από τον πρωθυπουργό στις Κασσάνδρες που παίζουν με τον χρόνο των εκλογών».
Παράλληλα, την Τρίτη 10 Ιουλίου θα παραχωρήσει συνέντευξη στην «Απογευματινή» και στον Γιάννη Παπαδόπουλο η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία αναφέρει ότι το συνέδριο δημιούργησε νέα δυναμική στο κόμμα τη ΝΔ και ότι δεν υπάρχουν πια οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Η τότε υπουργός άφηνε την επομένη του συνεδρίου ανοιχτό το παράθυρο για τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο.
Ο ΘΕΡΜΟΣ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ
Το 8ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου του 2010 στην Αθήνα, έναν χρόνο μετά τη δεινή ήττα του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Είχε προηγηθεί έκτακτο συνέδριο (7 Νοεμβρίου 2009) όπου αποφασίστηκε αποκλειστικά και μόνο η τροποποίηση του Καταστατικού.
Το συνέδριο σηματοδότησε «μια νέα, ελπιδοφόρα αφετηρία για την επικράτηση των ιδεών του κοινωνικού φιλελευθερισμού». Το Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Απογευματινής» είναι «Νέο ξεκίνημα – Με σεβασμό στο παρελθόν αλλά χωρίς τις αγκυλώσεις και τα βαρίδιά του». Από τα στιγμιότυπα του συνεδρίου ξεχωρίζει ο θερμός εναγκαλισμός μεταξύ του τότε προέδρου Αντώνη Σαμαρά και του πρώην προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής στο συνέδριο. «Αξιοσημείωτη η αναφορά στο τι σημαίνει Νέα Μεταπολίτευση, με την επισήμανση ότι ο κ. Σαμαράς οριοθετεί ξεκάθαρα την ιδεολογία της παράταξης, που είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός», γράφει η «Α». «Έτσι θα κυβερνήσω» είναι ο κεντρικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2010 της «Απογευματινής», μετά την ολοκλήρωση του 8ου Συνεδρίου. Στο ρεπορτάζ που υπογράφουν η Βίκυ Σαμαρά και ο Δημήτρης Γκάτσιος αναλύονται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς για το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Η «Α» επισημαίνει ότι ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναδείχθηκε απόλυτος κυρίαρχος του συνεδρίου. Η κυριότερη αλλαγή σε εκείνο το συνέδριο, όπως αναφέρει η «Α», ήταν η μείωση του αριθμού των μελών της Πολιτικής Επιτροπής σε 470, ενώ ο πρόεδρος της παράταξης έχει τη δυνατότητα να ορίζει μέχρι δύο αντιπροέδρους, που θα τον συνεπικουρούν στα καθήκοντά του.