Ανησυχία στην Αθήνα για προκλητικά ξεσπάσματα από την Άγκυρα

15:41 - 2 Απριλίου 2024

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι άτρωτος, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής των τελευταίων (;) στην πολιτική του διαδρομή. Η ετυμηγορία της κάλπης, που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές είναι αποτέλεσμα των «γονατισμένων» από την οικονομική κρίση Τούρκων πολιτών, γεννά μια σειρά από ερωτήματα τόσο για το εσωτερικό της γείτονος όσο και για την εξωτερική της πολιτική.

Προφανώς και για τα Ελληνοτουρκικά. Θα αποχωρήσει ο Τ. Ερντογάν από την ενεργό πολιτική μόλις ολοκληρωθεί η θητεία του; Μέχρι τότε ποια στάση θα κρατήσει; Θα επηρεάσει την τακτική του το εκλογικό αποτέλεσμα; Θα επιστρέψει ο Τούρκος πρόεδρος σε μια εθνικιστική ρητορική και στους υψηλούς τόνους; Θα συνεχίσει την επαναπροσέγγιση με τη Δύση ενόψει και του ραντεβού στον Λευκό Οίκο τον Μάιο ή θα γυρίσει στην αντι-δυτική λογική; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, καθώς ουδείς είναι στο μυαλό του κ. Ερντογάν.

Η Αθήνα δεν σχολιάζει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, φαινομενικά τουλάχιστον… «Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να σχολιάζει τα αποτελέσματα των εκλογών σε κάθε χώρα, συνεχίζουμε στην ίδια λογική να επιδιώκουμε τον διάλογο και όταν έχουμε κάτι περισσότερο να σας ενημερώνουμε», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Αρμόδιες πηγές, πάντως, τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού διότι ναι μεν η (μερικώς) θετική μετάλλαξη της Τουρκίας στη μετα-σεισμική εποχή ικανοποιεί την Ελλάδα, καθώς εξυπηρετεί τον διάλογο και τη διμερή συνεργασία, ωστόσο, δεν συνεπάγεται χαλάρωση. Όπως, άλλωστε, επισημαίνουν αρμόδιοι κύκλοι, η καλοπιστία ενδέχεται να προσληφθεί ως αδυναμία, επομένως, η χώρα μας παραμένει σε εγρήγορση. Ειδικοί -κι όχι επίσημα χείλη Ελλήνων αξιωματούχων- διατυπώνουν, πάντως, ορισμένες εκτιμήσεις.

Διατείνονται ότι πιθανότατα ο Ερντογάν θα βάλει εκ νέου στο στόχαστρο την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ρητορικό επίπεδο όχι επί του πεδίου, προκειμένου να συσπειρώσει μια εθνικιστική μερίδα του λαού που φάνηκε ότι χάνει μετά τη στροφή στην Δύση.

Οι ίδιες φωνές, δηλαδή, δεν αποκλείουν να επιστρατευθεί η διπλωματική διπροσωπία, το σκωτσέζικο ντους με άλλα λόγια, του φίλου, ενίοτε και του εχθρού.

Ο Γεραπετρίτης στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και του συντονισμού Αθήνας – Λευκωσίας. Ο κ. Γεραπετρίτης συναντάται με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο ώστε να αξιολογηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και σε ό,τι αφορά τη Γάζα. Το Κυπριακό θα τεθεί ειδικότερα, καθώς ύστερα από επτά χρόνια αδράνειας γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για επανεκκίνηση των συνομιλιών. Ο διορισμός ειδικής απεσταλμένης εκ μέρους του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, της Μαρία Κουεγιάρ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες. Μένει να φανεί αν οι επαφές της σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία θα παράγουν κάποιο απτό αποτέλεσμα. Επίσης, ύστερα από την πανωλεθρία που υπέστησαν οι εκλεκτοί του Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές, δεν αποκλείεται να αλλάξει και η προσέγγιση της Άγκυρας επί του Κυπριακού. Όχι απαραιτήτως προς την αρνητική κατεύθυνση, όμως απαιτείται προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.