Ο Κυριάκος ανακοινώνει σήμερα νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Συνεδριάζει το υπουργικό, η κυβέρνηση προχωρά με μεταρρυθμίσεις και στροφή στην καθημερινότητα
11:02 - 29 Μάρτιος 2024

Στον απόηχο ενός καυτού κοινοβουλευτικού τριημέρου για τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν κατά της κυβέρνησης από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας και καταψηφίστηκε από την Εθνική Αντιπροσωπεία, συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έπειτα από μια συζήτηση στη Βουλή όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν την πρώτη σκληρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, με αντικείμενο συζήτησης την εθνική τραγωδία των Τεμπών, ο πρωθυπουργός σήμερα, έχοντας δώσει τις απαντήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και έχοντας στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί και θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, αναμένεται να αλλάξει την ατζέντα. Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου το Μαξίμου αλλάζει ρότα και στρέφεται εκ νέου στα θέματα καθημερινότητας και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, με έμφαση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, το νέο κυρωτικό πλαίσιο για τον ΚΟΚ και παρεμβάσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, το Μεταναστευτικό, τη Δικαιοσύνη και ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 ευρώ και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Ειδικότερα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα κάνει τη σχετική εισήγηση με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες. Σημειώνεται πως ο κατώτατος μισθός, από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φτάσει στα 780 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός έφτασε τα 1.251 από 1.046, που ήταν το 2019. Η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών αποτελεί άλλωστε βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 το 2027. Στο υπουργικό θα παρουσιαστούν επίσης από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, και την υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου οι πρωτοβουλίες: α) Νέο κυρωτικό πλαίσιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα, β) Πλαίσιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, θα γίνει η παρουσίαση του νομοσχεδίου: α) Αυστηροποίηση ποινών, εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρεμβάσεις στον Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή και τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, β) Διατάξεις για τη νόμιμη μετανάστευση. Ακόμη, παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, του νομοσχεδίου, στην αυριανή συνεδρίαση: α) Εισαγωγή πλαισίου για αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, β) Παρεμβάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, γ) Ρυθμίσεις για τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσιάζει το σχέδιο νόμου: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γ) Ρυθμίσεις θεμάτων εποπτευόμενων φορέων. Θα υπάρξει επίσης, εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, και από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, σχετικά με την επιλογή διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.

Αναβολή στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Είναι η δεύτερη φορά που αναβάλλεται επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επισκεφθεί τελικά τις ΗΠΑ, καθώς παρά τις προσπάθειες και των δυο πλευρών δεν βρέθηκε τελικά η κατάλληλη ημερομηνία για να γίνει εφικτό αυτό το ταξίδι. Σημειώνεται ότι α αρχικά προσδιοριζόταν ως πιθανή ημερομηνία η 4η Απριλίου για τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Την πιθανή επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και το τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει στο Φόρουμ East Macedonia & Thrace ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης. Μετά την πληροφορία για το ενδεχόμενο της πρωθυπουργικής μετάβασης στην Ουάσιγκτον, πηγές της κυβέρνησης είχαν αναφέρει ότι η συνάντηση είναι υπό σχεδιασμό, και αναφορικά με την ημερομηνία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Στις 5 Απριλίου όμως είναι προγραμματισμένη η εναρκτήρια ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ, το επετειακό συνέδριο με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση η νέα ματαίωση ουδόλως επηρεάζει τις έτσι κι αλλιώς εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες σε αυτή τη φάση βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Γιατί παραιτήθηκαν Παπασταύρου και Μπρατάκος

Η παρουσία του Γιάννη Μπραττάκου και του Σταύρου Παπασταύρου σε κοινωνική εκδήλωση το βράδυ της περασμένης Κυριακής οδήγησε τελικά στην έξοδό τους από το κυβερνητικό σχήμα, με ξεκάθαρη την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρξει καμιά σκιά στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών. Αμφότεροι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό, ο οποίος τις έκανε αποδεκτές, ευχαριστώντας και τους δυο έως χθες στενούς του συνεργάτες. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν ότι «η συμμετοχή (σ.σ.: Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου) σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα». Πριν από τις παραιτήσεις άλλωστε προηγήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις του κυρίου Μητσοτάκη με τους κυρίους Παπασταύρου και Μπρατάκο, στον απόηχο δημοσιευμάτων αλλά και της σχετικής τοποθέτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, που άφησε αιχμές για την παρουσία τους στην οικία του Βαγγέλη Μαρινάκη την ημέρα της εορτής του, την 25η Μαρτίου. Το «λάθος μήνυμα», το οποίο αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου αφορά βεβαίως και τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπου η κυβέρνηση καταγγέλλει «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας» και βλέπει πίσω από τη συγκεκριμένη προσπάθεια «οικονομικά συμφέροντα», έχοντας μάλιστα ταυτίσει ρητά με αυτά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σταύρος Παπασταύρος
Ο Γιάννης Μπρατάκος

Πηγές από το περιβάλλον του Σταύρου Παπασταύρου, σε επικοινωνία με την «Απογευματινή», ανέφεραν σχετικά με την παραίτησή του ότι «ο κ. Παπασταύρου από τη στιγμή που έκρινε ότι ένα θέμα -δικαίως ή αδίκως- θα μπορούσε να επηρεάσει την παράταξη ή προσωπικά τον πρωθυπουργό επέλεξε να παραιτηθεί. Ο Σταύρος Παπασταύρου υπηρετεί αποδεδειγμένα την παράταξη και την πατρίδα εδώ και 39 χρόνια, από όποια θέση και αν του ζητήθηκε». Μετά την εξέλιξη της αποχώρησης των δύο, ξεκίνησε η σεναριολογία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα. Ένα από αυτά είναι του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη, ενός από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και προσώπου που συμμετέχει στον πρωινό καφέ στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Μπρατάκου.