Μία ακόμη χαοτική κατάσταση καταγράφηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον κατά κανόνα ήπιο Νίκο Φαραντούρη, ο οποίος είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «θα ήταν ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία εισαγγελέας». Η ΝΔ αντέδρασε εντόνως, με τον Νίκο Ρωμανό να κάνει λόγο για «αδιανόητες δηλώσεις», που επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιφρονεί τους θεσμούς, όπως και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία μιλά για ευθεία προσβολή ολόκληρου του Δικαστικού Σώματος.
Το δύσκολο έργο να μαζέψει τις δηλώσεις του Κεφαλονίτη της Κουμουνδούρου ανέλαβε ο συνήθης ύποπτος Πέτρος Παππάς, ο οποίος εξελίσσεται στη… φωνή της μετριοπάθειας με τις κατά καιρούς mainstream τοποθετήσεις του. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Φαραντούρη, ο κ. Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, έκανε λόγο για «ατυχή διατύπωση» και δήλωσε βέβαιος ότι δεν εννοούσε αυτό, καθώς «είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός». «Δεν ξέρω πώς διατυπώθηκε, αλλά από εκεί και πέρα αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε και είναι χρέος μας είναι να προασπίσουμε τις διαδικασίες», πρόσθεσε, αλλά ο σύμβουλος του Στέφανου Κασσελάκη ακάθεκτος επανήλθε, κάνοντας λόγο για «λυσσαλέα προσπάθεια απαξίωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από την κυβέρνηση».
Ο κ. Φαραντούρης, αρχικά μιλώντας στο One Channel, υποστήριξε ότι και η ελληνική Δικαιοσύνη κρίνεται στην περίπτωση του κράτους δικαίου και πως εφόσον υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης θα ήταν ευχής έργον «να ρίξει την κυβέρνηση η Ρουμάνα εισαγγελέας». Όταν o σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε παρατήρηση ότι δεν πρέπει να προσβάλλεται η ελληνική Δικαιοσύνη, σχολίασε πως «δεν είναι θέσφατο αυτό που λέει ο Άρειος Πάγος, ούτε ο πρόεδρος των διοικητικών δικαστών που πετάχτηκε για να κάνει κρίση για την κρίση της Ευρωπαίας εισαγγελέως» και στη συνέχεια επιτέθηκε στους δικαστές του Αρείου Πάγου. «Είναι αδιάβαστοι στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Να πάνε να παρακολουθήσουν κανένα μάθημα», τόνισε.
Η έντονη αντίδραση της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη δήλωση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνσή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ρωμανός κατηγόρησε επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για περιφρόνηση των θεσμών, λέγοντας πως «η μόνη τους έγνοια για τους θεσμούς είναι πώς θα τους εργαλειοποιήσουν για να ρίξουν την κυβέρνηση». Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «υπονόμευση του έργου της ελληνικής Δικαιοσύνης» και αφήνει αιχμές για «πολιτική εκμετάλλευση του τραγικού συμβάντος των Τεμπών», υπενθυμίζοντας ότι η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα μας το 1974.
Απαντήσεις Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα»
«Δεν υπήρχαν εντολές για διαμόρφωση του χώρου, αλλά πρωτόκολλα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, αποκρούοντας τα πυρά της αντιπολίτευσης αναφορικά με το μπάζωμα στα Τέμπη. Ο κ. Τριαντόπουλος, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, χαρακτήρισε «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς για διαμόρφωση του χώρου προκειμένου να καταστραφούν στοιχεία που θα έριχναν φως στα αίτια της τραγωδίας. «Όλα είναι στη Δικαιοσύνη, ξεχάστε το αφήγημα της συγκάλυψης», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, υπονοώντας ότι υπάρχει σχέδιο εργαλειοποίησης. Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν το τραγικό δυστύχημα, λέγοντας: «Όλες οι ενέργειες έγιναν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα και να εντοπιστούν τα θύματα».
Περιγράφοντας τη μετάβασή του στη Λάρισα είπε: «Βρέθηκα στη Λάρισα λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα την κρατική αρωγή, για τον συντονισμό της κρατικής βοήθειας και της στήριξης των οικογενειών των θυμάτων. Βρέθηκα εκεί ως μέλος κυβερνητικού κλιμακίου, σε συνεργασία με άλλους υπουργούς και υφυπουργούς και επισκεπτόμουν τη Λάρισα τις επόμενες λίγες μέρες για τον συντονισμό της κρατικής βοήθειας», είπε και στη συνέχεια εξήγησε τα όσα έγιναν εκείνες τις πρώτες ώρες. «Ασχοληθήκαμε με διάφορα διαχειριστικά ζητήματα εκείνων των τραγικών ημερών, όπως μεταξύ άλλων η φιλοξενία των οικογενειών, η συνεργασία τους με δομές και υπηρεσίες, η υποστήριξή τους από ειδικούς, η παρακολούθηση της εξέλιξης των διασταυρώσεων και των αναγνωρίσεων και άλλα δύσκολα ζητήματα, πρωτόγνωρα για εμένα», ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Προκαλούν τα άδεια έδρανα της Βουλής
Δεν είναι η πρώτη φορά που η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις ευαίσθητες χορδές της ελληνικής κοινωνίας, με την επαναλαμβανόμενη εμμονή να μη δίνουν, ως οφείλουν, το «παρών» στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Και μάλιστα σε κρίσιμες διαδικασίες, οι οποίες εντέλει αγγίζουν το πανελλήνιο, όπως αυτή που ευθέως αφορά την τραγωδία των Τεμπών. Η εικόνα της Βουλής, με ελάχιστους να βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τις δύο πρώτες ημέρες της συζήτησης με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, προκαλεί ομολογουμένως το κοινό αίσθημα. Όσο και αν η όλη διαδικασία χρονικά τραβάει μετά τα μεσάνυχτα και μπαίνουν ζητήματα κόπωσης, εντούτοις δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη θλιβερή εικόνα της άδειας Βουλής που παρακολουθούμε από τις τηλεοράσεις. Αυτή η εικόνα δεν τιμά ούτε το δημοκρατικό πολίτευμα ούτε τους ίδιους τους βουλευτές, όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων.