Τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία για τα Τέμπη απέκρουσε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, τονίζοντας κατ’ αρχάς ότι στόχος δεν είναι ο ίδιος αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι από τον Οκτώβριο είχε καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, ενώ κατέστησε σαφές πως ποτέ δεν κρύφτηκε επικαλούμενος την ασυλία. «Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι ούτε τώρα πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», δήλωσε ο βουλευτής Σερρών και συμπλήρωσε: «Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη», ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα της σιδηροδρομικής τραγωδίας υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. «Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Ως εκ τούτου είτε είμαι βουλευτής σήμερα είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε», σημείωσε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «γνωρίζει πως αυτό ισχύει, αλλά επιλέγει να λέει ψέματα».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη Σύμβαση 717 λέγοντας ότι έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ή να διακοπεί από το 2016 έως το 2019. «Αυτό δεν έγινε και τελικά η 717 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από αυτή εδώ την κυβέρνηση», συμπλήρωσε. Όσο για το βράδυ της τραγωδίας, ο πρώην υπουργός Μεταφορών τόνισε πως «υπήρχε συσσώρευση λαθών» και επέμεινε στην αρχική του άποψη πως το δυστύχημα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. «Τη μοιραία νύχτα είχαμε συσσώρευση λαθών και κατ’ εξακολούθηση παραβίαση των κανονισμών», ανέφερε και προκάλεσε την αντιπολίτευση να φέρει ό,τι αποδείξεις έχει σε βάρος του. «Σε όλη μου τη διαδρομή άσκησα πάντα τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε και να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειές τους», είπε και πρόσθεσε: «Όποιος έχει πραγματικές κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Θα είμαστε εδώ».
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για επιθέσεις κατά των ψηφοφόρων του στις Σέρρες. «Οι ίδιοι που παριστάνουν τους δημοκράτες, πρώτα μου είπαν ότι δεν είχα δικαίωμα να κατέβω στον λαό, στους πολίτες. Μετά επιτέθηκαν στον τόπο μου, τις Σέρρες, μία ολόκληρη ιστορική περιφέρεια. Εκβίασαν ηθικά και κατηγόρησαν τους συμπολίτες μου. Έφτασε πρώην πρωθυπουργός να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες», είπε. «Κι όταν οι πολίτες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης με τίμησαν με την ψήφο τους, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα. Προφανώς, γιατί ο αρχηγός τους δεν εξελέγη και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει και την έδρα του στις Σέρρες», τόνισε και απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Στις εκλογές του 2023 μιλούσατε για κάστρα, σήμερα για τζάκια. Προφανώς, το αντιλαμβάνεστε ως το αντιπολιτευτικό σας παράσημο, ικανό να σας οδηγήσει στη νομή της εξουσίας, Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ».
Ο κ. Καραμανλής άφησε όμως αιχμές και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που είχε την πρωτοβουλία για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας με αφορμή κυριακάτικο δημοσίευμα περί «μονταζιέρας». Σε άλλο σημείο ο πρώην υπουργός εμφανώς φορτισμένος αναφέρθηκε στην απώλεια των 57 ζωών. «Ακούω τόσες προσωπικές αναφορές που γίνονται σε εμένα. Όμως αναρωτιέμαι. Νομίζετε, δεν πονάω κι εγώ όπως κάθε Έλληνας; Φαντάζεστε ότι δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που πέρασαν τόσες οικογένειες; Ότι έχει περάσει έστω και μία μέρα, που να μην έχω σκεφτεί αυτή την τραγωδία; Ότι δεν θα έδινα τα πάντα για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι;», ανέφερε.
Μεγάλο εκνευρισμό στο προεδρείο και στην αίθουσα προκάλεσαν οι συνεχείς παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να παρεμβαίνει, πότε απευθυνόμενη προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και πότε προς τον Κώστα Καραμανλή, όταν καθόταν στη θέση του αλλά και όταν πήρε τον λόγο στο βήμα. Απευθυνόμενη στον κ. Καραμανλή, του ζήτησε εξηγήσεις γιατί κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, καλώντας τον να πει τι αποφάσισε και τι συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη. «Ο κ. Καραμανλής είναι συνδεδεμένος, και ο κ. Μητσοτάκης, με το αίμα των ανθρώπων που χάθηκαν», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Άδωνις: Να ζητήσει συγνώμη η Ζωή
Σφοδρή επίθεση στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής με αφορμή όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ότι ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας ήταν εθελοντής στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι επικοινώνησε μαζί του ο πατέρας του Σπύρου Βούλγαρη και τον εξουσιοδότησε να πει στην αίθουσα ότι όλα αυτά που είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι μυθεύματα και συκοφαντικά, καλώντας την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να ζητήσει «συγγνώμη» από τον πατέρα. «Πρέπει να πάρετε τον λόγο και να ζητήσετε συγγνώμη. Αυτά που είπατε είναι προσβολή της μνήμης ενός νεκρού. Πρέπει επιτέλους να σέβεστε τους νεκρούς», είπε υπουργός Υγείας.
«Αν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης, τότε ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει»
Επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τα πυρά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ να στρέφονται παράλληλα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «συναινετική αντιπολίτευση» που αθωώνει «την πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα». Υποστήριξε δε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε «δώρο» στην κυβέρνηση με τα περί εκλογών και διεθνών παρατηρητών, λέγοντας ότι «το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει…».
Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για «συγκάλυψη από τότε που η κυβέρνηση έτρεξε να μπαζώσει τον χώρο του εγκλήματος και να μοντάρει -ή όποιος το έκανε- τα υλικά των συνομιλιών, μόνο και μόνο για να ενισχυθεί το αφήγημα περί αποκλειστικά ανθρώπινου λάθους και να πει ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης». Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έκανε συγκάλυψη και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής με την άρνηση κλήτευσης σημαντικών μαρτύρων, το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της και με το «πόρισμα της ντροπής» που κατέθεσε, καθώς «σε αυτό δεν εντοπίζεται καμία ποινική και πολιτική ευθύνη». Χαρακτήρισε δε «νόμο της συγκάλυψης» τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ πρότεινε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση να καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος, πρόταση που απορρίφθηκε από όλα τα άλλα κόμματα.
Βελόπουλος: Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει τη ΝΔ
Με το βλέμμα στραμμένο στους δεξιούς ψηφοφόρους τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος, αφού, όπως είπε, με την πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ «κερδίζει έξι μήνες ανενόχλητης παραμονής στην εξουσία, για να μην μπορεί να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας για τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο». Ανέφερε επίσης ότι η Ελληνική Λύση «θέλει να πληρώσουν όλοι για το έγκλημα των Τεμπών», προαναγγέλλοντας ότι θα αποκαλύψει νέα στοιχεία και πως θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας.
Ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι η Ελληνική Λύση ξεκίνησε τις αποκαλύψεις για τα Τέμπη και πως πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να τις καπελώσουν. Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε ότι «έχετε μπερδέψει τον ρόλο σας. Γίνατε δικαστές, εισαγγελείς, βγάζετε ετυμηγορίες». Σημείωσε ότι δεν είναι στα καθήκοντα της κυβέρνησης να ορίζει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος και να αποφασίζει ποιος είναι ένοχος και ποιος δεν είναι.
Εξαπολύοντας επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, επισήμανε ότι «δημοκρατικό τόξο είναι να μπορείς να λες “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” και όχι να ψηφίζεις αντιλαϊκά, αντεθνικά, αντιχριστιανικά μέτρα». Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν θέλει όντως την «πτώση της Νέας Δημοκρατίας», καθώς, όπως είπε, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε «είναι πρόταση συσπείρωσης και όχι ανατροπής της».
Πυρά από Έφη κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν απαντάει για το ποιος πήρε, ποιος παραποίησε και ποιος διέρρευσε το μονταρισμένο ηχητικό των διαλόγων μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού λίγες ώρες μετά το δυστύχημα των Τεμπών», τόνισε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εργαλειοποιεί μονταζιέρες για να στηρίξει το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους. Πυρά εξαπέλυσε όμως και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι «πασαδόρος» της κυβέρνησης που την «αφήνει να βγαίνει από πάνω» και δήλωσε ότι «δεν αξίζει στον τόπο μια τέτοια αξιωματική αντιπολίτευση».
«Πρόκειται για τον ορισμό της συγκάλυψης. Και το χειρότερο είναι πως η Νέα Δημοκρατία έχει την αίσθηση ότι δεν οφείλει να λογοδοτήσει σε κανέναν», είπε η κυρία Αχτσιόγλου και ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει», αλλά και πως είναι «προκλητικό» να μιλά για μιντιακά συμφέροντα που την πολεμούν. Αναφερόμενη στην τηλεδιοίκηση έκανε λόγο για εμπαιγμό των πολιτών, καθώς αυτή -όπως είπε- ουδέποτε αποκαταστάθηκε, αλλά και ποτέ δεν λειτούργησε. «Έναν χρόνο μετά η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα που οδήγησε τις οικογένειες να αναζητούν τους νεκρούς τους», είπε η κυρία Αχτσιόγλου. «Οι μέρες απόδρασης της κυβέρνησης από τις ευθύνες της είναι μετρημένες. Η κοινωνία έχει εξοργιστεί και η σοβαρή Αριστερά είναι εδώ για να της δώσει την πολιτική φωνή που δικαιούται», κατέληξε.
Για μπαζώματα και συγκάλυψη μίλησε ο Νατσιός
Για μια «άσφαιρη, χωρίς κανένα πολιτικό εκτόπισμα» πρόταση μομφής, που είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα αποτύχει, έκανε λόγο ο Δημήτρης Νατσιός, υποστηρίζοντας ότι αυτή γίνεται στη λάθος χρονική στιγμή και πως περισσότερο ωφελεί την κυβέρνηση παρά τη ζημιώνει. «Είναι μια μομφή που συσπειρώνει τους κυβερνητικούς πίσω από το κομματικό μαντρί, ακριβώς τη στιγμή που εκδήλωναν τάσεις φυγής. Ακριβώς τη στιγμή που βούλιαζε το “γαλάζιο” καράβι, κάποιοι πετάνε σανίδα σωτηρίας στους θαλασσοδαρμένους, ενώ οι ευρωεκλογές θα αρκούσαν για να “βυθίσουν” την κυβέρνηση», είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ έκανε λόγο για τη μομφή ενός λαού που στη συνείδησή του κατέγραψε τα Τέμπη ως έγκλημα και μάλιστα το χειρότερο έγκλημα της Μεταπολίτευσης. «Τα σκουπίδια, τα μπάζα σας είναι πολλά, είναι αμέτρητα και το χαλί πολύ μικρό για να τα συγκαλύψει», είπε. «Είναι ψέματα ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες μιλάνε για συγκάλυψη στα Τέμπη; Αυτό δεν είναι μια έμμεση μομφή;», διερωτήθηκε και αναφέρθηκε στις 1.500.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί από πολίτες που, όπως είπε, αγωνιούν για το «εκφυλισμένο κράτος δικαίου».
Είπε επίσης ότι «μια κρίση, μια τραγωδία, σαν αυτή που συζητάμε, έχει δύο αποτελέσματα. Αν είσαι αθώος, γίνεται αφορμή να πετάξεις ψηλά, καθαρός όπως τα περιστέρια. Αν είσαι ένοχος, θα βουλιάξεις στις λάσπες όπως τα βατράχια. Εσείς αυτό κάνετε εδώ και έναν χρόνο, με μπαζώματα, αποκρύψεις, παραποιήσεις τεκμηρίων, κωλυσιεργίες και λοιπά βορβορώδη πονηρεύματα. Τσαλαβουτάτε στη λάσπη».