Ο Μάκης Βορίδης αποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Επικρατείας αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση έναρξη της διαδικασίας και κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη πως εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. «Γιατί δεν την καταθέσατε (σ.σ. την πρόταση δυσπιστίας) με αυτά τα στοιχεία το προηγούμενο διάστημα αλλά την Κυριακή; Το κάνατε μετά το δημοσίευμα του “Βήματος”, για ένα υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες στη δημόσια τηλεόραση», σημείωσε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Για αυτό σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων».
ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
Νωρίτερα είχε ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στον Μάκη Βορίδη και τον Νίκο Παππά με αφορμή τις δηλώσεις Κασσελάκη για την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. «Σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών», είπε ο κ. Παππάς και κατέθεσε στα πρακτικά την έκθεση των παρατηρητών για τις τελευταίες εκλογές του Μαΐου, συστήνοντας στους βουλευτές της ΝΔ να ρίξουν μια ματιά, διότι στην έκθεση γίνεται αναφορά σε ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η πρόσβαση των αναπήρων στα εκλογικά κέντρα, η ισότιμη πρόσβαση και η εκλογιμότητα των γυναικών, η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης και η διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων.
Η συγκεκριμένη αποστροφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βορίδη, ο οποίος κάλεσε τον κ. Παππά να πει αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών. «Κύριε Παππά, έχω υπηρετήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για περίπου δέκα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε αποστολές διεθνών παρατηρητών, ήμουν δε επικεφαλής στην παρατήρηση των εκλογών στις ΗΠΑ όταν εξελέγη ο κύριος Τραμπ. Ήμουν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής και να τα μεταφέρετε, διότι προφανώς ο πρόεδρός σας δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές», απάντησε και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση, που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. «Το ερώτημα είναι, αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό με τη συζήτηση που ανοίγετε με την ευθύνη του κόμματός σας; Θέλω ξεκάθαρη τοποθέτηση. Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών;», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Εγγύηση 700.000 € για πρώην υπάλληλο της ΕΡΓΟΣΕ
Με την καταβολή υψηλότατης εγγυοδοσίας και την επιβολή του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα έφυγε ο τρίτος κατά σειρά κατηγορούμενος που πέρασε χθες το κατώφλι της Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα, προκειμένου να απολογηθεί για τη μη ολοκλήρωση της πολύπαθης Σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος υπήρξε υπάλληλος της ΕΡΓΟΣΕ, μετά το τέλος της απολογίας του αφέθηκε ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαίας εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου αλλά με την υποχρέωση καταβολής εγγυοδοσίας 700.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν για την αμαρτωλή Σύμβαση 717, επίσης στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, αφέθηκαν ελεύθεροι με τον ίδιο όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυήσεις 500.000 και 600.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Απριλίου, καθώς υπολείπονται ακόμη 23 πρόσωπα για να παραθέσουν τη δική τους θέση στα γεγονότα.
Η δικογραφία αφορά την εκτέλεση της σύμβασης για την αποκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, στην οποία χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις με αποτέλεσμα έπειτα από εννέα έτη το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί.