Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη Βουλή για να απαντήσει επί της πρότασης δυσπιστίας έπειτα από μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη στον Καναδά και σειρά επαφών που είχε στο Μόντρεαλ και το Τορόντο, με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας αλλά και προσωπικότητες του επιχειρείν. Το κεντρικό μήνυμα της παρουσίας του πρωθυπουργού στον Καναδά τις προηγούμενες ημέρες, πέρα από την ενίσχυση των σχέσεων με την πολυπληθή ελληνική ομογένεια της χώρας της Βόρειας Αμερικής, ήταν οι επαφές πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Στον απόηχο της νέας έκθεσης του «Economist», που σημειώνει ότι η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλει την εικόνα ότι η εθνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα και πως η Ελλάδα προσφέρει πλέον ελκυστικές ευκαιρίες για επενδύσεις.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Στη συζήτηση που είχε με τον Ελληνοκαναδό επιχειρηματία Νικ Νάνο, ιδρυτή της Nanos Research, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Economic Club του Καναδά, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα να καταστεί η Ελλάδα χώρα με μεγαλύτερη ευημερία, τονίζοντας ότι το επενδυτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί και ότι αυτό αναγνωρίζεται από τους επενδυτές και τους χρηματοοικονομικούς κύκλους. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προοπτική η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και ως τεχνολογικό κέντρο. «Υπάρχουν τομείς όπου είμαστε ηγέτες όπως η φιλοξενία και ο τουρισμός, ενώ είμαστε κορυφαίοι στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα ανισοτήτων στο εισόδημα των πολιτών, με ιδιαίτερη αναφορά στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ
Αναφορικά με τη νέα Ελλάδα και τον τρόπο που διαφημίζεται στο εξωτερικό για νέες ευκαιρίες, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η οικονομία αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με καλό ρυθμό. Επενδύουμε σε ισχυρή μικροοικονομία και σταθερή μακροοικονομία. Το έλλειμμα μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν έχουμε καμία σχέση με όσα πήγαν στραβά πριν από δέκα χρόνια. Τα αφήσαμε πίσω μας και έχουμε μια σταθερή οικονομία, με τομείς όπου ηγούμαστε, όπως ο τουρισμός που προσελκύει και επενδύσεις. Είμαστε κορυφαίοι στην αγορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλους τομείς. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είμαστε κέντρο τεχνολογίας που εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει τεχνολογίες εκτός Ελλάδας. Κατά την κρίση μου, πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά θέλουν να επιστρέψουν αν βρεθούν κατάλληλες θέσεις εργασίας. Έχουμε τρία χρόνια κυβέρνησης ακόμη και δεν θέλω να επαναπαυτούμε. Θα φροντίσω να μη συμβεί, θα φροντίσω να επιταχύνουμε. Καμιά επιτυχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη». Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, απευθύνοντας κάλεσμα στη διασπορά για μαζική συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές. «Για πρώτη φορά θα έχετε το δικαίωμα να ψηφίσετε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος ουσιαστικά στους ομογενείς μας της πολυπληθούς κοινότητας του Καναδά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στο πλευρό του τον Τζάστιν Τριντό, συναντήθηκε με ομογενείς και μίλησε σε εκδηλώσεις
Συνεργασία για τα φωτοβολταϊκά
Στον Καναδά βρίσκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, αξιοποιώντας το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνάντηση που είχε με τον Καναδό ομόλογό του, Τζαστίν Τριντό, για να συζητήσει αναλυτικά την τεράστια ενεργειακή επένδυση αξίας 1,16 δισ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία στην Αλμπέρτα. Η Mytilineos, μετά από συμφωνία με την καναδική Westbridge Renewable Energy για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 γιγαβάτ, θα κατασκευάσει πέντε μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή έως το 2026, επένδυση που είναι η μεγαλύτερη του είδους της στον Καναδά.
Σε συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, στο Τορόντο, εκτός της συγκεκριμένης επένδυσης συζητήθηκαν και οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και του Καναδά ευρύτερα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία, μιας και ο κ. Μυτιληναίος είναι πρόεδρος της Eurometaux, η οποία εκπροσωπεί ευρωπαϊκές βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων με 3.000.000 εργαζόμενους και ετήσιο τζίρο 120 δισ. ευρώ.
Κατά την επίσκεψή του στον Καναδά, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος συναντήθηκε και με τον μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax Financial Holdings, ο οποίος διαθέτει σημαντικές επενδυτικές θέσεις στη χώρα, μεταξύ των οποίων και στη Mytilineos, όπου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 4,7% μετά την οικογένεια Μυτιληναίου. Ο κ. Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Καναδά, πρόκειται να έχει συναντήσεις και με τις κυβερνητικές αρχές της Αλμπέρτα, καθώς και με επενδυτικούς οργανισμούς της χώρας.
Η Κεραμέως στην Αμερική για την επιστολική ψήφο
Στις ΗΠΑ και τον Καναδά βρέθηκε η Νίκη Κεραμέως, όπου συναντήθηκε με ομογενείς και τους ενημέρωσε για την επιστολική ψήφο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κυρία Κεραμέως μίλησε σε πολυάριθμες συγκεντρώσεις αποδήμων στην Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, τις οποίες οργάνωσαν τα ελληνικά προξενεία των δυο αμερικανικών μεγαλουπόλεων. Διαπιστώθηκε ότι ο ελληνισμός του εξωτερικού διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα και επιθυμεί να συμμετάσχει και με την ψήφο του στα ελληνικά πράγματα, με πρώτο βήμα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Στο Σαν Φρανσίσκο η υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Γεράσιμο, με τον οποίο εξέτασαν τρόπους με τους οποίους η Εκκλησία θα βοηθήσει στην ενημέρωση για την επιστολική ψήφο. Στο Αμερικανοελληνικό Συμβούλιο Καλιφόρνιας η κυρία Κεραμέως συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Λάζαρη και αναζήτησαν από κοινού πρωτοβουλίες ενίσχυσης της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες. Στον Καναδά συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη δοξολογία για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στη συνέχεια παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, που κορυφώθηκαν με την παρέλαση για την εθνική ανεξαρτησία. Η κυρία Κεραμέως θα ολοκληρώσει την εκστρατεία ενημέρωσης στη Βόρεια Αμερική, συμμετέχοντας σε δυο εκδηλώσεις για την επιστολική ψήφο, στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη.