Mε γερμανική πρωτοβουλία, οι δύσκολες έτσι κι αλλιώς ευρωτουρκικές σχέσεις τέθηκαν επί τάπητος πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, με στόχο να αποτελέσουν μέρος στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με το Βερολίνο να πιέζει επ’ αυτού θέλοντας… ντε και καλά να σταλεί θετικό μήνυμα για την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει χρόνος και «χώρος» να γίνει η σχετική συζήτηση για τις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας. Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν, πάντως, στο Euractiv ότι ο Σαρλ Μισέλ «δεν ήταν διατεθειμένος να ανοίξει το θέμα λόγω γεμάτης ατζέντας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος εκτίμησε πως τελικά θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση το υφιστάμενο πλαίσιο των συζητήσεων Βρυξελών – Άγκυρας. «Υπάρχει ένα κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις, και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Ο Κύπριος Πρόεδρος από την πλευρά του διευκρίνισε ότι η συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ και τον Όλαφ Σολτς έγινε για να συζητηθεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης και κάποιων συμπερασμάτων που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει περιληφθεί στο προσχέδιο. «Η θέση μας είναι πολύ γνωστή, εμείς περισσότερο από οποιοδήποτε κράτος-μέλος επιθυμούμε να υπάρξουν εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, για να προσθέσει όμως ότι οι εξελίξεις περνούν και μέσα από την πρόοδο στο Κυπριακό, που ως γνωστόν παραμένει σε καθήλωση με ευθύνη της Άγκυρας. «Δυστυχώς, οι τελευταίες δηλώσεις που έγιναν δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση», σημείωσε διαμηνύοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να συζητήσει οτιδήποτε άλλο πέρα από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που διακόπηκαν, δηλαδή στο Κραν Μοντανά.
Σχολιάζοντας δε την «πρεμούρα» του Βερολίνου να σταλεί από τη Σύνοδο Κορυφής θετικό μήνυμα προς την Άγκυρα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Εγώ θέλω περισσότερο από τον καγκελάριο της Γερμανίας να σταλεί θετικό μήνυμα στην Τουρκία», τονίζοντας με νόημα πως επιθυμεί να έχει έναν γείτονα που σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες της ΕΕ.