«Κόκκινο» χτύπησε η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, με επίκεντρο τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο δεύτερος προς την κυβερνητική πλευρά κατά την ομιλία του στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών. Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται από τη μια πλευρά ως «διαπρύσιος κήρυκας επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει ποινικές ευθύνες», από την άλλη πλευρά όμως δεν επιλέγει να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. «Κάνατε εκτενή ανάλυση για τις ποινικές ευθύνες υπουργών.
ΔΙΑΠΡΥΣΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ
Κατάλαβα την πεποίθησή σας ότι υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων. Αυτό κατάλαβα. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε την πεποίθηση αυτή, θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής; Να θυμίσω ότι πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί. Πρόταση που να συνδέει ανθρωποκτονίες και παρακώλυση συγκοινωνιών δεν έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Η πρόταση αφορούσε ζητήματα για λογιστικά και οικονομικά ζητήματα της Σύμβασης 717. Θέλω να μου το διευκρινίσετε. Είστε διαπρύσιος κήρυκας και μας εγκαλείτε για τη στάση μας επειδή δεν αναγνωρίζουμε ποινικές ευθύνες, από την άλλη θα καταθέσετε τέτοια πρόταση ή όχι;», διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος προς την πλευρά του υπουργού Επικρατείας, αφού σημείωσε ότι «δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν ψηφίζετε τους νόμους της», στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ενδείξεις για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται με το έγκλημα -όπως το χαρακτήρισε- των Τεμπών.
ΕΛΕΓΧΟΣ
«Έχετε όμως αποφασίσει να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα, το κάνατε και τον περασμένο Νοέμβριο. Λέμε να πάρουμε μια απόφαση ομόφωνα, να ελέγξει η Δικαιοσύνη όλα τα παραπτώματα των πολιτικών προσώπων, που τελέστηκαν διά της παραλείψεως. Αντέχετε; Γιατί κρύβεστε;», πρόσθεσε. Ο κ. Φάμελλος εξαπέλυσε παράλληλα βολές προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως η απουσία του πρωθυπουργού από την Ολομέλεια αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τις οικογένειες των θυμάτων, τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία και υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πλευρά υπηρετεί οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης. Αντικρούοντας τα πυρά, ο Μάκης Βορίδης επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, διότι εκεί θα πρέπει να έχει πειστική στάση. «Η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής έχει ζητήματα, γιατί πρέπει να πείτε αδικήματα, να περιγράψετε, να κάνετε μια εξειδικευμένη ποινική συζήτηση και εσείς δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη της προτάσεως», σχολίασε.
Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές της τραγωδίας των Τεμπών και να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για συντονισμένη προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλύψουν ευθύνες. «Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης, έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατό να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η τραγωδία των Τεμπών είναι σκάνδαλο που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.
ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΩΡΕΙΑ
Ο νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, επισκέφθηκε χθες τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του και σε μια περίοδο κατά την οποία τα ζητήματα ασφάλειας τίθενται σε απόλυτη προτεραιότητα.
«Κρύφτηκαν έντεκα φορές πίσω από το άρθρο86»
Την υποκρισία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ο Παύλος Μαρινάκης ως προς τη στάση τους για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, σημειώνοντας πως είναι αξιοθρήνητο να προσπαθεί ο οποιοσδήποτε να αποκομίσει κομματικά οφέλη από μια τέτοια υπόθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε επίσης για το αίτημα συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος να μην ισχύσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ως προς τις προθεσμίες παραγραφής τυχόν αδικημάτων, στηλιτεύοντας τη στάση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος το χθεσινό δημοσίευμα της «Απογευματινής» που παρέθεσε έντεκα περιπτώσεις όπου πρώην υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε άμεσα είτε έμμεσα είχαν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 86 του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ακόμη και για αδικήματα που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα, όπως επί παραδείγματι αυτό της συκοφαντικής δυσφήμησης. «Πολάκης, Καμμένος, Γεροβασίλη και συνολικά έντεκα περιπτώσεις κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 86 του Συντάγματος και δεν δικάστηκαν. Εμείς δεν εργαλειοποιούμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατά το δοκούν. Όταν τον έχεις εργαλειοποιήσει έντεκα φορές, είναι γελοίο να κουνάς το δάχτυλο…», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι η πρώτη αλλαγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών έγινε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στην προηγούμενη Βουλή, οπότε οι υπουργοί εξομοιώθηκαν με τους πολίτες ενώπιον του νόμου. «Συνεπώς όποιος υπουργός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά, άρα όχι ο Χρήστος Σπίρτζης, θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην αναθεώρηση του 2019, όταν δηλαδή άλλαξε το άρθρο 86 του Συντάγματος και αφαιρέθηκε η αποσβεστική προθεσμία των δύο συνόδων που ίσχυε μέχρι τότε, ρύθμιση η οποία εξομοιώνει το θέμα της παραγραφής ενός αδικήματος των υπουργών όπως και για όλους τους πολίτες. Στις αναφορές για συγκάλυψη από την κυβέρνηση στοιχείων και ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη ερευνά τους πάντες, μηδενός εξαιρουμένου. «Υπάρχουν και πονεμένοι άνθρωποι που ακούνε τη λέξη “συγκάλυψη” και δυστυχώς οργίζονται», σχολίασε ο κ. Μαρινάκης.
Ανδρουλάκης κατά ΚΚΕ και κυβέρνησης
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με κατηγορίες για «συγκάλυψη», «αλαζονεία», αλλά και «προσβλητική στάση» απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Από τα πυρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ξέφυγε ούτε το ΚΚΕ, το οποίο κατηγόρησε ότι έδωσε στην κυβέρνηση διέξοδο διαφυγής.
«Ζούμε την τέταρτη πράξη της επιχείρησης συγκάλυψης στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε: «Εμείς εξαρχής σταθήκαμε απέναντι στην αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να ψάχνουμε ευθύνες πηγαίνοντας μέχρι τον Χαρίλαο Τρικούπη, όπως έκανε το ΚΚΕ δίνοντάς σας διέξοδο διαφυγής». Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής όταν ήρθε το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που εντόπιζε ευθύνες στον Χρήστο Σπίρτζη και τον Κώστα Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος και απιστία για την ολοκλήρωση της Σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση.
«Αν είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σήμερα οι 57 αυτές οικογένειες δεν θα θρηνούσαν τους ανθρώπους τους», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για προσβολή των θεσμών. «Όσον αφορά τον αγώνα να μείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μαγαρίζουν οι συμπεριφορές σας. Είστε τα ίδια με αυτούς που πέντε χρόνια έπαιζαν με τους θεσμούς. Σκάνδαλα, συγκάλυψη, διχόνοια, τοξικότητα και το καλάμι της αλαζονείας το έχετε καβαλήσει», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.