Ανιστόρητο παραλήρημα Ερντογάν

Απάντηση σε υψηλούς τόνους από την Αθήνα στους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσαν να πάρουν ολόκληρη την Κύπρο
15:05 - 20 Μαρτίου 2024

Ηχηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στην αδιανόητα προκλητική και ανιστόρητη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή του ’74, ισχυρίστηκε πως «η Κύπρος θα μπορούσε να είναι όλη δική μας». Διόλου τυχαία, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν λίγες ώρες μετά τη σύναψη της ιστορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο.

Φαίνεται πως η κοινή εμφάνιση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς και άλλων Ευρωπαίων ηγετών δίπλα στον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν… έπεσε βαρύ στον κ. Ερντογάν, ο οποίος θα επιθυμούσε σφόδρα σε αυτή τη φάση μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Σίσι. Εξ ου και έβαλε ξαφνικά στο κάδρο την Κύπρο, παρά την έστω φαινομενική νηνεμία που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά και παρά τις όποιες προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επίκεινται και δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, ως εκ τούτου και ενόψει της 31ης Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί με κορόνες να συσπειρώσει το εθνικιστικό του ακροατήριο.

Ο κ. Ερντογάν παρέστη σε γεύμα με αξιωματικούς του τουρκικού στρατού και κατά την ομιλία του τόνισε πως η Τουρκία θα μπορούσε το 1974 να κατακτήσει πλήρως την Κύπρο, προχωρώντας έτσι σε πλήρη διαστρέβλωση της ίδιας της ιστορίας. «Στην πραγματικότητα, ίσως, αν είχαμε πιέσει προς τον νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», ισχυρίστηκε κυνικά και ψευδώς ο Ερντογάν. Όπως είναι γνωστό, η τουρκική προέλαση σταμάτησε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με τη σθεναρή αντίσταση των ελληνοκυπριακών δυνάμεων. Με άλλα λόγια παριστάνει ότι… ξέχασε πως μέχρι το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 1974 η επίθεση των Τούρκων στο στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο της κυπριακής πρωτεύουσας αποκρούστηκε και οι τουρκικές δυνάμεις υποχώρησαν από τον στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από την ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου.

Το ανιστόρητο και προκλητικό παραλήρημα του Τούρκου προέδρου δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητο. Έτσι, μετά από αρκετό καιρό αποχής από αυτό το «πινγκ πονγκ» δηλώσεων, απαντήσεων και ανταπαντήσεων, η Αθήνα σχολίασε σε υψηλούς τόνους τις δηλώσεις μέσω διπλωματικών πηγών αλλά και διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη. «Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισαν αρμόδιες διπλωματικές πηγές. Ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παύλος Μαρινάκης επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν «γίνονται και σε μια περίοδο που επιχειρείται επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ». Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα παρακολουθεί στενά την ολοένα αυξανόμενη ένταση στη ρητορική της Άγκυρας, η οποία περιέργως δεν εκφράζεται μέσω στελεχών αλλά από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος δύο φορές, την πρώτη στον Σαγγάριο και τη δεύτερη στη Σμύρνη, είχε προχωρήσει σε προκλητικές δηλώσεις με αναφορές στη Μικρασιατική Εκστρατεία και την ήττα των ελληνικών δυνάμεων.

Πυρά από την αντιπολίτευση για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προκλητικές δηλώσεις», ασκώντας παράλληλα κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό, στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε για την τουρκική εισβολή ότι “ίσως αν είχαμε πιέσει προς τον νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας”», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι αυτές έγιναν τρεις μόλις μήνες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών με την Τουρκία και για άλλη μια φορά παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της.

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, καταλογίζοντας παράλληλα στην κυβέρνηση καθυστερημένη αντίδραση και απόπειρα υποβάθμισης του όλου θέματος. «Οι νέες απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, μισό αιώνα μετά την κυπριακή τραγωδία, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο αναθεωρητικό της αφήγημα, που δεν παραβιάζει μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά προσβάλλει την ιστορική μνήμη και το δράμα ενός ολοκλήρου λαού», σημείωσε ο κ. Μάντζος.

Το ΚΚΕ με τη σειρά του καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «αποκαλύπτουν πως η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το “καλό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά και για τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής και αναβάθμισης του “ψευδοκράτους” στη Βόρεια Κύπρο».