Για τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του Πειραιά και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στο μεγάλο λιμάνι μίλησε ο Γιάννης Μώραλης στο Μegα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι σε 20 ημέρες θα εγκαινιαστεί ο Πύργος Πειραιά. Πρόκειται για τον ουρανοξύστη στο κέντρο της πόλης, ο οποίος εδώ και μισό αιώνα (47 χρόνια για την ακρίβεια) έστεκε ως κατασκευή-φάντασμα. Τώρα, χάρη στην πρωτοβουλία του δήμου, αυτό το πολυώροφο κτίσμα αποκτά ζωή στην εμπορική καρδιά της πόλης.
Ο Πύργος Πειραιά θα είναι ο πρώτος «πράσινος» και ψηφιακός ουρανοξύστης της χώρας και θα περιλαμβάνει μεγάλους χώρους γραφείων, εμπορικά καταστήματα, μαγαζιά εστίασης και γυμναστήρια, συνολικής επιφάνειας 34.600 τετραγωνικών μέτρων. Έχει συνολικό ύψος 88 μέτρα, διαθέτει 22 ορόφους και αριθμεί 492 σκαλιά από το ισόγειο μέχρι την κορυφή. Είναι το δεύτερο πιο υψηλό κτίριο της Ελλάδας μετά τον Πύργο των Αθηνών και ανακατασκευάστηκε με τις υψηλότερες προδιαγραφές. Μεγάλη προτεραιότητα, άλλωστε, δίνει ο Δήμος του Πειραιά στην αύξηση του πρασίνου στην πόλη και το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται ανάπλαση στην περιοχή Νέου Φαλήρου με τη δημιουργία πάρκου πρασίνου έκτασης 23 στρεμμάτων.
«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ»
Ταυτόχρονα, ο Δήμος Πειραιά διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, προκειμένου να προστεθούν δύο ακόμα λωρίδες κυκλοφορίας στον δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, διευκολύνοντας έτσι χιλιάδες επιβάτες που καθημερινά ταξιδεύουν με πλοία. «Είναι ένα μεγάλο διαδημοτικό έργο υπερτοπικής σημασίας», δήλωσε ο κ. Μώραλης, ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού που καταγράφεται, όπως και σε πολλούς άλλους δήμους.
Υπογράμμισε ότι η υποστελέχωση και η συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγεί τους δήμους σε αδιέξοδο. «Πρέπει η ΚΕΔΕ να ακούσει τα προβλήματα των δημάρχων», υπογράμμισε ο κ. Μώραλης και πρόσθεσε: «Είναι ακατανόητο για μένα, όταν ένας δήμος έχει ένα απόθεμα γιατί να μην μπορεί να προσλάβει μόνος του μηχανικούς, διοικητικούς ή λογιστές, για να κάνει τη δουλειά του. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η μνημονιακή υποχρέωση μη πρόσληψης κόσμου».