Μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια με τόλμη και σύνεση

Η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά προχωράει στις αναγκαίες αλλαγές αντιμετωπίζοντας χρόνιες παθογένειες με αποφασιστικότητα
13:31 - 15 Μάρτιος 2024

Το σ/ν για τα πανεπιστήμια του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπερψηφίστηκε στα περισσότερα άρθρα του από πολλές πτέρυγες της Βουλής. Αυτό συνιστά κατ’ αρχάς επιβεβαίωση της θέσης της κυβέρνησης ότι ο βασικός στόχος του σ/ν είναι η ενδυνάμωση των δημοσίων ΑΕΙ.

Πράγματι, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο περνάνε σε μία νέα εποχή. Το μεν ΔΠΘ ως το τρίτο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της χώρας, που θα εκπληρώσει και τον εθνικής σημασίας στόχο του. Το δε ΕΑΠ με την αυτονόμησή του από το υπουργείο και τη μετεξέλιξή του σε πανεπιστήμιο με σύγχρονο σύστημα διοίκησης. Πρόσθετα, προβλέπεται η εναρμόνιση της λειτουργίας του με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με απώτερο στόχο τη συνεχή και διαχρονικά επίκαιρη ανταπόκριση στην ψηφιακή εποχή. Σημειώνω εξάλλου τη δήλωση του υπουργού ότι θα φέρει ανάλογες παρεμβάσεις για την ενίσχυση και των υπολοίπων περιφερειακών ΑΕΙ.

Ομοίως, και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που αφορούν όλα τα δημόσια ΑΕΙ έτυχαν ευρείας συναίνεσης, άλλωστε στη μεγάλη πλειοψηφία τους αποτελούσαν προτάσεις της συνόδου των πρυτάνεων. Ανάμεσα στις πολλές διατάξεις, υπογραμμίζω αυτές που επιβάλλουν την ψηφιοποίηση και τη διαφάνεια στα κονδύλια έρευνας, καθώς κι αυτές που ευνοούν την εξωστρέφεια των ΑΕΙ: τα κοινά προγράμματα διδακτορικών σπουδών και απονομής κοινού τίτλου με ΑΕΙ της ημεδαπής ή αναγνωρισμένα της αλλοδαπής, τη δυνατότητα σε φοιτητές ΑΕΙ της αλλοδαπής να εγγραφούν και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ξενόγλωσσα προγράμματα και τη διεύρυνση του θεσμού του «συνεργαζόμενου καθηγητή», ώστε να δύνανται Έλληνες επιστήμονες από ΑΕΙ και ερευνητικούς οργανισμούς της αλλοδαπής να προσφέρουν υπηρεσίες μερικής απασχόλησης.

Κάπου εκεί, εξαντλήθηκε η συναίνεση. Όσον αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία παραρτημάτων αλλοδαπών ΑΕΙ, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν κατάφεραν να απαλλαγούν από δογματισμούς και αγκυλώσεις, λόγω ίσως των εσωκομματικών διαφωνιών και ισορροπιών. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά προχωράει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας χρόνιες παθογένειες με αποφασιστικότητα και τόλμη αλλά και σύνεση. Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα είναι αυστηρά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα υπάγονται στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με την ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα εφαρμόζει τα ίδια κριτήρια με αυτά των δημοσίων ΑΕΙ. Το πλέγμα των κανόνων που θεσπίστηκε είναι το αυστηρότερο στην Ευρώπη. Με τόλμη αλλά και σύνεση.

Ο κ. Κτιστάκης είναι βουλευτής Βοιωτίας ΝΔ