20.000 μετανάστες έτοιμοι για την Κρήτη

Σήμανε συναγερμός για τις αυξημένες ροές, στην Αίγυπτο Μητσοτάκης, Φον ντερ Λάιεν και Μελόνι για συμφωνία με Σίσι
13:08 - 15 Μάρτιος 2024

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η νότια Κρήτη, και ειδικότερα η Γαύδος, μετά τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών, με την Αίγυπτο να αποκτά στρατηγική σημασία για τα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα όσον αφορά την εξέλιξη της όλης κατάστασης. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει από τις αρχές του χρόνου στο νότιο άκρο της Ελλάδας, ενώ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών 250 αποβιβάστηκαν στη νότια Κρήτη, προερχόμενοι κυρίως από το Τομπρούκ της Λιβύης.

Σε αυτή τη συγκυρία το ταξίδι της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο Κάιρο με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη κρίνεται καθοριστικό για τη συνέχεια, κι αυτό γιατί η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού την Κυριακή από κοινού με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, και του Βελγίου, Βέρλε Νατς, αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, σε μια στρατηγική συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση πάνω στο Μεταναστευτικό. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Κλειδί είναι η Αίγυπτος, και αυτό σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί», είπε ο κ. Μαρινάκης, και έκανε γνωστό ότι ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αιγύπτου. «Θα είμαστε από πάνω, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας, όπως έχουμε κάνει με επιτυχία, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα και να έχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση σε αυτό το σημαντικό θέμα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ εκλήθη χθες να σχολιάσει το δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο ανέφερε ότι η επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο της προέδρου της Επιτροπής, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, γίνεται για να οριστικοποιηθεί συμφωνία στο Μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

«Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι το Μεταναστευτικό», είπε ο κ. Μαμέρ, επιβεβαιώνοντας τις κινήσεις που γίνονται για μια πιο ισχυρή εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο. Την ώρα μάλιστα που το Κάιρο δέχεται μεγάλες οικονομικές πιέσεις εξαιτίας κυρίως της μεγάλης μείωσης των εμπορικών πλοίων που διέρχονται από το Σουέζ, λόγω της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα με τις συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών Χούθι. Το τελευταίο που θα επιθυμούσαν σε Αθήνα και Βρυξέλλες θα ήταν ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης (το Κάιρο προ ημερών προσέφυγε για νέο δανεισμό στο ΔΝΤ) λόγω μιας ανεξέλεγκτης οικονομικής κρίσης με ό,τι αυτό θα σήμαινε για το Μεταναστευτικό, καθώς ο ρόλος των Αιγυπτίων στην ανάσχεση των ροών προς Ελλάδα και Ιταλία κρίνεται καθοριστικός.