Ενεργός είναι πλέον ο ρόλος της «Ύδρας» καθώς ήδη από την τρίτη ημέρα υπηρεσίας της στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού είχε τα ξημερώματα της Τετάρτης την πρώτη της εμπλοκή στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες». Το περιστατικό εμπλοκής συνέβη όταν drones των Χούθι απειλούσαν εμπορικό πλοίο που έπλεε στον κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη. Το συμβάν σχολίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενημερώνοντας ότι το πλοίο θα συνεχίσει κανονικά την πορεία του, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος».
Η «Ύδρα» εκτελεί δρομολόγια, βάρδιες, συνοδεύοντας εμπορικά πλοία που από τον κόλπο του Άντεν πηγαίνουν προς την Ερυθρά Θάλασσα για να περάσουν το Σουέζ. Κατά την πρωινή βάρδια, εντοπίστηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) επιτήρησης των Χούθι που αξιοποιούνται για αναγνώριση των θέσεων πλοίων στην περιοχή. Το πλήρωμα των 198 στελεχών της φρεγάτας ενεργοποιώντας πυροβόλο που βρίσκεται στην πλώρη του πλοίου άνοιξε πυρ και έτσι απομακρύνθηκαν τα drones. Σημειώνεται ότι εκτός από το πλοίο του ΠΝ, στην περιοχή βρίσκονται η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen», το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio» και η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc».
ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ
«Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον Σκάι. Σημείωσε δε ότι η φρεγάτα «έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση “Ασπίδες”». Το επεισόδιο σχολίασε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη 10η Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη. «Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «Ύδρα» είχε αποπλεύσει στις 26 Φεβρουαρίου από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας προκειμένου να πάρει μέρος στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα. Στόχος της αποστολής είναι η προστασία εμπορικών πλοίων εν μέσω της κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού διαθέτει 16 πυραύλους ESSM, για τις εισερχόμενες απειλές, έχει δύο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones. Στη φρεγάτα υπάρχουν επίσης οργανικό ελικόπτερο και ομάδα των ΟΥΚ.
Το υπουργείο Άμυνας διαψεύδει τα σενάρια φαντασίας για τα μνημόνια με τις ΗΠΑ
Διαψεύδει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα περί εμπλοκής ελληνικών δυνάμεων στα πολεμικά πεδία της Ουκρανίας μετά από διάφορα σενάρια φαντασίας και fake news που πυροδότησε η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΕΘΑ και στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τα οποίο κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή. Το ΥΠΕΘΑ προχώρησε σε διευκρινίσεις, σχετικά με τα δημοσιεύματα με αφορμή την τοποθέτηση προσωπικού άμυνας της Ελλάδας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και την απόσπαση ελληνικού προσωπικού άμυνας σε μονάδες των Αμερικάνικων Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR): «Τα μνημόνια προωθούν απολύτως το εθνικό συμφέρον και γίνονται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και συμβάλλουν στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και στην εμπέδωση διεθνώς του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου .
Σημειώνεται ότι η όλη ιστορία, που σήκωσε πολύ θόρυβο χωρίς κανέναν λόγο, αφορά τη δυνατότητα τοποθέτησης… δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε θέσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, όπως και τη δυνατότητα τοποθέτησης – απόσπασης… τριών Ελλήνων στρατιωτικών σε μονάδες της USAREUR. Στόχος, η απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας στα αντίστοιχα επιτελεία, όπως και απαραίτητης τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για άσκηση μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας, καθώς η τοποθέτησή τους γίνεται σε μη αμοιβαία βάση και οι ΗΠΑ δεν αποκτούν αξίωση τοποθέτησης ανάλογου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Ουδέν θέμα συμμετοχής Ελλήνων αξιωματικών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή «σε εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία» υπάρχει, όπως προκύπτει τόσο από τον χρόνο εκκίνησης των συνομιλιών με τις ΗΠΑ (2015 και 2019 αντίστοιχα) όσο και από τις ρητές διασφαλίσεις που υπάρχουν. Στα άρθρα 3.5 και 3.6 και των δύο μνημονίων αναφέρεται ρητά ότι το τοποθετούμενο προσωπικό δεν θα συμμετέχει σε ασκήσεις, πολιτικο-στρατιωτικές δράσεις και υπηρεσιακές τοποθετήσεις», αναφέρει το ΥΠΕΘΑ.