Με όπλο το κυβερνητικό έργο και με «στρατηγική σκληρού ροκ»

Ξορκίζει τη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές και βάζει στο στόχαστρο όλη την αντιπολίτευση και ψευτοπατριώτες
12:38 - 13 Μαρτίου 2024

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν απλώς το εναρκτήριο λάκτισμα για τις επετειακές εκδηλώσεις της παράταξης στον δρόμο προς το 15ο Συνέδριο του κόμματος, αλλά η πρώτη προεκλογική ομιλία σχεδόν 100 ημέρες πριν στηθούν οι ευρωπαϊκές κάλπες. Από τη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός περιέγραψε εντέλει το διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης εστιάζοντας σε τρεις βασικούς άξονες: πρώτον, στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, δεύτερον στην πολιτική «εικόνα» που θα επιλέξουν οι πολίτες για να εκπροσωπήσει τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τρίτον στην ανάγκη να πάψει να διασύρεται η χώρα διεθνώς φέροντας ως παράδειγμα τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο ψήφισμα της Ευρωβουλής. Παράλληλα, από το Βελλίδειο, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία καθ’ οδόν προς τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, το οποίο συμπυκνώνεται στα εξής σημεία: α) στη σφοδρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο εκ δεξιών της ΝΔ όσο και από τα αριστερά, β) στην παρουσίαση της ΝΔ ως της μοναδικής επιλογής σταθερής διακυβέρνησης και γ) στο να ξορκίσει την ψήφο διαμαρτυρίας και την αντιμετώπιση των ευρωεκλογών σαν χαλαρή αναμέτρηση με επουσιώδες διακύβευμα.

 Η εμφάνιση Μητσοτάκη στο προσυνέδριο προϊδεάζει για τη σκληρή στάση που θα ακολουθήσει προεκλογικά απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας αυτά τα δύο κόμματα για «ιδεολογική και πολιτική γύμνια». Από την άλλη, τα βέλη που εξαπέλυσε προς τα κομματίδια δεξιά της ΝΔ, προειδοποιώντας πως οι κάλπες δεν πρέπει να γίνουν αφορμή τυφλής διαμαρτυρίας, έχουν σαφή στόχευση, με το βλέμμα να παραμένει στραμμένο προς πιθανές διαρροές προς τα δεξιά του πολιτικού συστήματος.

«ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ»

«Ο ψευτοπατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα», είπε ο κ. Μητσοτάκης δανειζόμενος τη φράση του Άγγλου συγγραφέα Σάμιουελ Τζόνσον, φανερώνοντας έναν από τους πρωταρχικούς στόχους που προκαλεί «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο. Την επίτευξη, δηλαδή, της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ, μερίδα της οποίας έχει «πληγωθεί» από το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει την πορεία προς τις ευρωκάλπες, καλώντας τα στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης σε συστράτευση και παρουσιάζοντας το νέο έμβλημα της ΝΔ για το «χρυσό ιωβηλαίο» της, με επαναφορά της φλόγας του ιστορικού γαλάζιου πυρσού. Κίνηση διόλου τυχαία σε αυτή τη φάση, καθώς αρκετοί από την παραδοσιακή βάση δυσφορούν με τη στροφή προς τα κεντρώα ακροατήρια.

Ευρωπαϊκό προφίλ

Ο πρωθυπουργός την ίδια ώρα θέλησε να αναδείξει το φιλολαϊκό προφίλ της ΝΔ, της παράταξης που στέκεται δίπλα στον πολίτη με πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα, με δράσεις για την ακρίβεια, την Υγεία και την Παιδεία. Με την προβολή του κυβερνητικού έργου να αποτελεί βασικό «όπλο» της ΝΔ για τις ευρωεκλογές και ψηλά το σύνθημα της πολιτικής δύναμης που κράτησε τη χώρα όρθια στα δύσκολα, υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της και τελικά έφερε στη χώρα τα 36 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξάλλου, στην πορεία προς τις ευρωκάλπες το Μαξίμου θα επιδιώξει να καταδείξει ότι η ΝΔ αποτελεί το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα που μπορεί να φέρει τη χώρα στα ευρωπαϊκά επίπεδα, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, την καθιέρωση των εθνικών συνόρων ως ευρωπαϊκά, αλλάζοντας την προσέγγιση της Ευρώπης στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας μέσω ισχυρών συμμαχιών. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κοινοτικά προγράμματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει στο συνέδριο του ΕΛΚ τον στόχο για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας, επαναλαμβάνοντας τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού πλάνου για ανάπτυξη με παράλληλο σχεδιασμό γενναίων μεταρρυθμίσεων.