Ραντεβού για λύσεις

Στο Μαξίμου με Μητσοτάκη σήμερα οι πληγέντες από τις θεομηνίες αγρότες της Θεσσαλίας - Το ζήτημα της Κάρλας και η ανασυγκρότηση
12:06 - 11 Μαρτίου 2024

Τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias» υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια του διαλόγου που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, έπειτα από την προηγούμενη συνάντηση τον Φεβρουάριο, εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός αρχικά συναντάται στις 11.00 με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας και στις 12.30 με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων, θέτοντας επί τάπητος τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Κύριο αίτημα των αγροτών είναι οι άμεσες αποζημιώσεις από τον «Daniel», με το Μέγαρο Μαξίμου να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ώστε τελικά να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες παραγωγοί.

Στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων θα βρεθεί και το θέμα της λίμνης Κάρλας, όπου περίπου 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την έκθεση των Ολλανδών ειδικών, προτείνεται η αύξηση της έκτασης της Κάρλας κατά 17.000 στρέμματα. Δηλαδή από 38.000 στρέμματα, που είναι σήμερα το τεχνητό κομμάτι, να φτάσει τα 55.000 στρέμματα, ενώ οι αγρότες συμφωνούν με το υπογειοποιημένο σύστημα άρδευσης που προτείνεται στην ολλανδική μελέτη. Από τα βασικά αιτήματα των αγροτών που θα περάσουν το κατώφλι της πρωθυπουργικής έδρας είναι και η λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, καθώς επίσης η μείωση του κόστους παραγωγής, η μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έμφαση θα δοθεί στο Master Plan που παρουσίασε στον πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες η ολλανδική εταιρεία HVA International για τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών, με σκοπό την ανασυγκρότηση της πολύπαθης Θεσσαλίας. Στον σχεδιασμό εντάσσονται παρεμβάσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα. Να σημειωθεί ότι όλες οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στη μελέτη είναι πλήρως κοστολογημένες. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία, ενώ περιέχονται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.

ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ

Όσον αφορά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των αγροτών, έχει ανακοινωθεί φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια, ενώ τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 41.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία, όπου το κόστος των ζημιών από τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias» ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές και σε πάνω από 1 δισ. ανέρχονται οι αποζημιώσεις, έχει ανακοινωθεί ειδικό πλέγμα μέτρων, ενώ εντός του επόμενου διαστήματος θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για την ενεργοποίηση των μέτρων ενίσχυσης για τις παρακάρλιες περιοχές. Αμέσως μετά θα εκδοθεί η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση και η σχετική πρόσκληση, το αργότερο έως 31 Μαρτίου με 15 Απριλίου 2024. Το εν λόγω μέτρο είναι ύψους άνω των 40.000.000 ευρώ για καθένα από τα δύο χρόνια εφαρμογής του.