Ικανοποίηση για τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ και αγώνας με την αισχροκέρδεια

Ιδιωτικά πανεπιστήμια και ακρίβεια στην εβδομαδιαία ανασκόπηση Μητσοτάκη
11:39 - 11 Μάρτιος 2024
Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για «ιστορικό βήμα, που βάζει τέλος σε αναχρονισμό τον οποίο η ίδια η ζωή είχε ξεπεράσει» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπησή του μέσω των social media, αναφερόμενος στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και τη θεσμοθέτηση της ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ στην Ελλάδα. «Την τελευταία στον δυτικό κόσμο που θεωρούσε τη γνώση κρατικό μονοπώλιο», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ανασκόπησή του.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, δανείστηκε τον στίχο του Διονύση Σαββόπουλου, «αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή», και χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις «έκλεισαν τα αυτιά και τα μάτια τους σε αυτό που ζητάει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών». Ο πρωθυπουργός εστίασε στα οφέλη της μεταρρύθμισης για την εθνική οικονομία, σημειώνοντας ότι έγκριτα ξένα ΑΕΙ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα και πολλοί καθηγητές της διασποράς επιθυμούν να έρθουν είτε μέσω των ξένων ιδρυμάτων είτε για να συνεργαστούν με τα δημόσια πανεπιστήμια. «Προτεραιότητά μας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, η στήριξή του με κάθε τρόπο, απόδειξη η μετατροπή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό», ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με το πάντοτε φλέγον ζήτημα της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,9% τον Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο, ενώ υποχώρηση παρουσίασε και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, στο 6,7% τον Φεβρουάριο από 8,3% τον Ιανουάριο, «αλλά παραμένει σε μη ανεκτά επίπεδα», όπως είπε. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το «Καλάθι της Σαρακοστής», που θα αφορά τρεις κατηγορίες τροφίμων τα οποία καταναλώνονται παραδοσιακά αυτές τις ημέρες. «Ξέρω ότι δεν έχουμε κερδίσει ακόμη τη μάχη, ακούμε τον κόσμο, αλλά διαβεβαιώνω ότι δεν θα καταθέσουμε τα όπλα, θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των τιμών και τους ελέγχους για να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια» ήταν το μήνυμα-δέσμευση του πρωθυπουργού για την ακρίβεια που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ψηφοφορία με 158+1 ναι και καψόνια από τη Ζωή

Τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο πήρε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», που ψηφίστηκε την Παρασκευή μετά από μια «επεισοδιακή» διαδικασία τριών ημερών και συνολικής διάρκειας συνεδριάσεων της τάξης των 47 ωρών! Το νομοθέτημα συγκέντρωσε τελικά 159 ναι, 129 όχι, και 11 «παρών». Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ οι 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Στα… καψόνια της ιστορικής συνεδρίασης συγκαταλέγεται η επιλογή της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, να κάνει την κεντρική της ομιλία λίγο πριν αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία, ενώ όλοι οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου είχαν ολοκληρώσει και είχαν πλέον αποχωρήσει από τη Βουλή. Η κυρία Κωνσταντοπούλου συνέχιζε να «ψηφίζει» τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια επί δύο ώρες πάρα ένα τέταρτο. Ομολογουμένως, ήταν ένα σημείο της όλης διαδικασίας που δοκίμασε τα νεύρα και τις αντοχές των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, αλλά και του προεδρείου, οι οποίοι καρτερικά περίμεναν να τελειώσει το… μαρτύριο της σταγόνας.