Στο κόκκινο οι ενστάσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

13:49 - 8 Μάρτιος 2024
Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εν μέσω αντεγκλήσεων ολοκληρώθηκε η χθεσινή δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Σήμερα που η κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη, στην αντιπολίτευση εξακολουθούν να υποδύονται τους επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται ως στρουθοκάμηλοι που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος και συμπλήρωσε: «Είναι οξύμωρο η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αρχηγό που σπούδασε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής και στην Ελλάδα να αρνείται τη σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εν μία νυκτί άλλαξε θέση, υποκύπτοντας στις σειρήνες του λαϊκισμού».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστολάκης σημείωσε ότι η χώρα, η κοινωνία, αλλά και η οικονομία μας ωφελείται μόνο από το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, το οποίο -όπως είπε- ενισχυμένο θα λειτουργεί ως πυλώνας της ελεύθερης διδασκαλίας και έρευνας και θα είναι εγγυητής της κοινωνικής κινητικότητας και της ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες. «Μέσα από αυτό το δημόσιο πανεπιστήμιο κατάφερε η μικρή μας χώρα να σταθεί στα πόδια της στο παρελθόν και μέσα από αυτό θα το καταφέρει ξανά», πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και λέμε “ναι” στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά έπειτα από διάλογο και συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γ. Μουλκιώτης. «Λέμε “ναι” στην αποκέντρωση μη κρατικών πανεπιστημίων και θέσπιση κριτηρίων με κανόνες στην εισαγωγή σε αυτά. Αλλά λέμε “όχι” στα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα από κερδοσκοπικά funds», πρόσθεσε.