Νέα διάσταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας δίνει η πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη στην Οδησσό. Το χτύπημα της Μόσχας πραγματοποιήθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο σε Βρυξέλλες και Αθήνα, πολύ περισσότερο σε αυτή τη φάση, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση πυκνώνει τη βοήθεια προς το Κίεβο.
«Είμαστε σε άμεση συνεργασία με τις ουκρανικές Αρχές ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του γεγονότος», δήλωσε σχετικά μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Δεν υπήρξε άμεση διακινδύνευση ζωής. Υπήρξε συμβάν του οποίου τα αίτια και η πηγή ερευνώνται», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ σημείωσε πως με πρωτοβουλία της Γαλλίας θα υπάρξει επικοινωνία των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ για την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας.
Το μηνύματα της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας ήταν άλλωστε σαφή. Αποτελούσε υπενθύμιση ότι ο πόλεμος στην περιοχή δύο χρόνια μετά συνεχίζει να μαίνεται, «ανανεώνοντας» παράλληλα τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ, στο Κίεβο. Ο χρόνος της πυραυλικής επίθεσης μάλλον δεν φαίνεται να είναι τυχαίος. Το ερώτημα συνεπώς που απασχολεί και την Αθήνα είναι αν το χτύπημα αποτελεί «μήνυμα» της Μόσχας, την ώρα που ο Ζελένσκι βρισκόταν με πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας. Παράλληλα, επαναφέρει τις προειδοποιήσεις του ρωσικού παράγοντα για ενδεχόμενη μεταβίβαση όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία. Συστήματα που διαθέτει και η χώρα μας, όπως οι S-300 στην Κρήτη, αλλά δεν έχουν παραχωρηθεί προς ώρας στο Κίεβο.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είχε δηλώσει ότι το ζήτημα είναι «κόκκινη γραμμή», λέγοντας: «Είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Όπως λέει ο στρατός μας, “συντρίβουμε” με επιτυχία όλο τον εξοπλισμό που προμηθεύουν οι χώρες του ΝΑΤΟ».
Πώς έζησε η Πελώνη το χτύπημα
Τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό περιέγραψε η σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Αριστοτελία Πελώνη, η οποία συνόδευε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του. «Είχαμε μία ξενάγηση από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο λιμάνι της Οδησσού, όπου μας έδειξε τις υποδομές που έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις. Την ώρα που τελείωσε η ξενάγηση και μπαίναμε στα αυτοκίνητα ακούστηκαν σειρήνες και μία μεγάλη έκρηξη», είπε η κυρία Πελώνη.
«Ψυχραιμία επικράτησε, αλλά όσοι ήμασταν εκεί καταλάβαμε την ιστορικότητα της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Την πρώτη στην Ουκρανία και στη συγκεκριμένη πόλη με όλο τον συμβολισμό, ιστορικό, πολιτισμικό και συναισθηματικό που έχει και αυτό που καταλαβαίνουν όλοι είναι τι σημαίνει πόλεμος. Δεν είναι μία άσκηση, είναι καθημερινότητα για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Τη φρίκη που περνούν, κατεστραμμένα κτίρια, επιθέσεις στη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, και αναδεικνύει τον λόγο γιατί αυτός ο πόλεμος μας αφορά όλους. Τον λόγο για τον οποίο πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας σε όλα τα μέτωπα, και αυτό το μήνυμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα αν η επίθεση είχε στόχο τον Ζελένσκι ή μπορεί να αφορούσε και την ελληνική αντιπροσωπεία, η κ. Πελώνη απέφυγε να τοποθετηθεί, καθώς ακόμη μένουν να απαντηθούν πολλά ερωτήματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό που συμβαίνει είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό».
Βάσω Δελημήτρου