ΠΑΣΟΚ: Κομματική πειθαρχία προαναγγέλλει ο Ανδρουλάκης για το «αντάρτικο»

16:16 - 7 Μαρτίου 2024
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου " Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις" Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024. (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Σε περιδίνηση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δείχνοντας ότι όχι μόνο δεν ξεπεράστηκαν οι «τριγμοί» γύρω από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά υπάρχουν και αρκετά «ανοιχτά» εσωκομματικά ζητήματα. Με αιχμηρές τοποθετήσεις τόσο η Νάντια Γιαννακοπούλου όσο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έθεσαν θέμα λειτουργίας του κόμματος, με τα βέλη τους να στρέφονται στον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το ερώτημα συνεπώς που προκύπτει είναι τι θα πράξουν οι «εκτός γραμμής» βουλευτές, αν δηλαδή θα συνταχθούν με την επίσημη θέση ή θα διαφοροποιηθούν επιλέγοντας την αποχή ή ακόμη και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως διαφοροποίηση από τη θέση του κόμματος, που παραπέμπει σε καταψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη. «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο φινάλε της «επεισοδιακής» συνεδρίασης της ΚΟ, ζητώντας μάλιστα από τους βουλευτές να υπογράψουν έγγραφο-κείμενο με το οποίο θα προτείνουν την αλλαγή του άρθρου 16.

«Και μόνο που βρισκόμαστε μια μέρα πριν από την Ολομέλεια για ένα τόσο σοβαρό θέμα ως ΚΟ είναι από μόνο του μείζον θέμα», φέρεται να είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, επισημαίνοντας πως υπάρχει πρόβλημα θεσμικής άρα και δημοκρατικής λειτουργίας του οργάνου, ενώ απευθυνόμενη στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Δεν είμαστε υπάλληλοι»! Η βουλευτής Δυτικού Τομέα απάντησε όμως και στους συναδέλφους της που υποστήριξαν ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, λέγοντας ότι η ίδια προτιμά να ακούει την «κρεμ ντε λα κρεμ» των συνταγματολόγων, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Αλιβιζάτος που έχουν βάλει πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, και όχι όσους «αγιογραφούν» τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φέρεται να είπε πως «κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο λέμε “όχι” στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη», ασκώντας κριτική στον κ. Ανδρουλάκη, καθώς -όπως σημείωσε- έπρεπε να έχουν συνεδριάσει για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν. Ο βουλευτής Αρκαδίας δεν δίστασε μάλιστα να δείξει την ενόχλησή του, επειδή είχε ζητηθεί από τον Στέφανο Παραστατίδη να φτιάξει επιτροπή για να συζητήσουν το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ αλλά, όπως τόνισε, «δεν μας κάλεσε ποτέ».

Πυροτέχνημα δυσπιστίας από τη Νέα Αριστερά

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων να μην είναι… ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, η Νέα Αριστερά, που αυτοπροβάλλεται ως «η αντιπολίτευση που χρειάζεται ο τόπος», καλεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση παραβιάζει ανερυθρίαστα το Σύνταγμα που ρητά ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Όλες οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, για να εισπράξει στη συνέχεια την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον Σκάι, η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Βούλα Κεχαγιά, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, ακόμα και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενωθούν, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης», σημειώνοντας ότι είναι καλές οι προτάσεις για δυσπιστία, αλλά όταν γίνονται σε ρεαλιστικό χρόνο. Εξίσου αρνητική είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, με την Πλεύση Ελευθερίας να μην έχει ανακοινώσει ακόμα την απόφασή της.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επανήλθε στο θέμα, υπογραμμίζοντας πως «οι προτάσεις δυσπιστίας δεν γίνονται για να πέσει η κυβέρνηση», ενώ χαρακτηρίζει «ανοησίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική» τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ισχυροποιούν την κυβέρνηση».

Βάσω Δελημήτρου