Ξεκίνησε χθες στη Βουλή η «μητέρα των μαχών» για το εμβληματικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας υπό τον τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Εμβληματικό όχι μόνο για την κυβέρνηση που το εισάγει, αλλά και για σύσσωμη την ελληνική Αριστερά, που εδώ και δεκαετίες «υπερασπίζεται» με κάθε μέσο τον «δημόσιο και δωρεάν» χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και γενικότερα της Παιδείας.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο Παρασκευή, αλλά από την πρώτη μέρα συζήτησής του στην Ολομέλεια το σύνολο της αντιπολίτευσης έδειξε ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια αντίδρασης. Κάπως έτσι, με το… καλημέρα χθες, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ κατέθεσαν πέντε ξεχωριστές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, οι οποίες απερρίφθησαν.
ΑΓΧΟΣ
Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ωστόσο έστρεψε πρώτα τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε βουλευτές του Κινήματος και σχολιάζοντας πως «αντανακλούν άγχος», ενώ παράλληλα μίλησε για πέντε «κυβιστήσεις» του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει αρχικά ότι «δεν θα μπούμε εμπόδιο σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια, αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος δημόσιων πανεπιστημίων», για να ακολουθήσουν στη συνέχεια μια σειρά αλλαγών όσον αφορά την αρχική του θέση.
«Στις 12 Φεβρουαρίου ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε το σκανδιναβικό παράδειγμα και στις 22 Φεβρουαρίου δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, επειδή θέλει μια “καθαρή λύση” στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης και συμπλήρωσε: «Σε τέταρτη τοποθέτησή του είπε ότι “θα συμφωνήσουμε σε μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι διευθέτηση συμφερόντων” και χθες -σε μια πέμπτη αναφορά- περιορίστηκε να πει ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ρήγμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».
Ως προς τη συνταγματικότητα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε, απευθυνόμενος στον Παν. Δουδωνή του ΠΑΣΟΚ, ότι «εμείς εδώ διαλέγουμε να εμπιστευθούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου. […] Εσείς λοιπόν εδώ χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως “φύλλο συκής”, αυτό κάνετε. Αλλά ήταν τελείως αντιληπτό ότι η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) σας τοποθέτηση ερχόταν σε συνέχεια των διαφωνιών που είχατε χθες».
«Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας», τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Κτιστάκης. Σημείωσε ότι αυτή η πορεία αποτυπώνεται σε ολόκληρο το σχέδιο νόμου και όχι μόνο στο μέρος για τα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, στο οποίο έχει επικεντρωθεί ο δημόσιος διάλογος.
«ΔΟΓΜΑ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ»
– Για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων επέκρινε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Το νομοσχέδιο αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος Πισσαρίδη, που επιτάσσει τη μετατροπή της εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε αγοραίο προϊόν», είπε ο κ. Καλαματιανός.
– «Το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως απέναντι σε κάθε μεθόδευση διάρρηξης του Συντάγματος», υπογράμμισε ο αγορητής του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης, και πρόσθεσε: «Συνιστά πατριωτικό μας καθήκον η τήρηση του Συντάγματος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι δεν αρκεί να είμαστε μονάχα φρουροί του, αλλά και σύγχρονοι διαμορφωτές του, πάντα θεσμικά, στη συζήτηση για την αναθεώρησή του».
– Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα καταψηφίσουμε ό,τι προσκρούει στην προϋπόθεση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, δηλαδή -εν προκειμένω- ό,τι αφορά ιδιωτικοποίηση μέσω διδάκτρων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, και θα υπερψηφίσουμε ό,τι αφορά ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου».
– Για προσπάθεια «αντισυνταγματικής μεθόδευσης, καταστρατήγησης του Συντάγματος», εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια, υπερασπιζόμενος την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
– Σε «εμπόριο πτυχίων και ψευδούς εικόνας» αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας: «Λέμε “ναι” στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, λέμε “ναι” σε ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, λέμε “ναι” σε ένα ενισχυμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, λέμε “ναι” σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο που δεν θα έχει ως προτεραιότητα την επένδυση στο κέρδος».