Άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO για τα «Παραπολιτικά», με τη διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου να έχει «κλειδώσει» πάνω από τις 20 μονάδες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με το μπλοκ των ευρωσκεπτικιστών στη χώρα, αλλά και το μεγάλο ποσοστό μετατοπίσεων οι οποίες βάσει των ευρημάτων αναμένονται στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. Το 39,8% -περίπου 4 στους 10- ενδέχεται να επιλέξει στις ευρωεκλογές διαφορετικό κόμμα από αυτό που στήριξε στις τελευταίες εθνικές κάλπες. Από όσους σκέφτονται πολύ σοβαρά να ψηφίσουν διαφορετικά στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, βλέπουμε ότι μεγαλύτερη διάθεση μετακίνησης εμφανίζουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με 24,4% και της ΝΔ με 18,3%. Πιο σταθεροί εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
Οι ευρωεκλογές μπορεί να θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας, όμως και σε αυτές κυριαρχεί η εσωτερική επικαιρότητα. Σύμφωνα με την GPO, μόλις το 9% δηλώνει ότι η ψήφος του θα επηρεαστεί από τα ευρωπαϊκά θέματα, γεγονός που από τη μία καταδεικνύει την απόσταση που χωρίζει τη δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων από την αμιγώς ευρωπαϊκή ατζέντα, ταυτόχρονα όμως «δικαιολογεί» και τις μετατοπίσεις που καταγράφονται.
Σημαντικό εύρημα αποτελεί ότι το 47,2% σκέφτεται να ψηφίσει με στόχο να αποδοκιμάσει τις πολιτικές της ΕΕ, έναντι ενός 44,2%, που επιλέγει κάποιο κόμμα που στηρίζει τις εφαρμοζόμενες ευρωπαϊκές πολιτικές. Βάσει των στοιχείων της GPO, φαίνεται πώς το ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ δυνάμεων στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό, παρά το γεγονός ότι το 55,4% διατυπώνει θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 60,2% πιστεύει ότι η συνολική αποτίμηση από τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή έχει θετικό πρόσημο.
Όσον αφορά την εκτίμηση των τάσεων για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ, παρά τους «κραδασμούς» των τελευταίων εβδομάδων, διατηρεί την πολιτική ηγεμονία καταγράφοντας ποσοστό 36,4%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 14,4%, ΣΥΡΙΖΑ 13,5%, ΚΚΕ 10,7% , Ελληνική Λύση 8,2%, ΝΙΚΗ 3,4%, Νέα Αριστερά 2,9%, ΜέΡΑ25 2,7%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%,Σπαρτιάτες 2,2%, άλλο 3,2%. Στο ερώτημα «ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός» η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει αδιαμφισβήτητη, παρά τη μικρή κάμψη, και σε μεγάλη απόσταση από όλα τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Κουτσούμπας συνεχίζει να είναι στη δεύτερη θέση του πίνακα δημοφιλίας, ενώ κάμψη καταγράφονται στα ποσοστά αποδοχής του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόμα να κεφαλαιοποιήσει την αδυναμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να εδραιωθεί ως ο βασικός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη. Σε εντυπωσιακά ποσοστά ωστόσο κινείται ο «κανένας», αγγίζοντας το 35,3%, κάτι που εντέλει πρέπει να προβληματίσει συνολικά το πολιτικό σύστημα.
Βάσω Δελημήτρου