Χρειάστηκε να περάσουν 56 μήνες για να ομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας δύο «φόνους» που διέπραξε ο ίδιος και η κυβέρνησή του σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και χάριν των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο της «Καθημερινής» για την επέτειο των 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση, παραδέχθηκε πως ήταν «ατυχείς» οι χειρισμοί που έγιναν στην υπόθεση της Novartis και στην υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, δείχνοντας λάθη και «φωτογραφίζοντας» στενούς συνεργάτες του ως υπεύθυνους. «Ήταν εντέλει ατυχής η διαχείρισή μας στις τηλεοπτικές άδειες και στο σκάνδαλο Novartis. Δώσαμε εικόνα εντελώς διαφορετική από τις προθέσεις μας.
«ΣΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ»
Επιδιώκαμε ευνομούμενο πλαίσιο στη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και εντέλει, μετά την απόφαση του ΣτΕ, αυτή έγινε χειρότερη», τόνισε αναφερόμενος αρχικά στο θέμα του τηλεοπτικού τοπίου και στη συνέχεια μίλησε σχετικά με την υπόθεση της Novartis, την οποία ως πρωθυπουργός τότε χαρακτήριζε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης. «Επιδιώκαμε να μην παρέμβουμε στη κρίση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Νovartis και εντέλει δώσαμε την εντύπωση ότι βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τους πιθανούς ένοχους με αθώους», είπε ο κ. Τσίπρας με απολογητική διάθεση ώστε να εμφανιστεί ο ίδιος πιο ώριμος πολιτικά, αδειάζοντας όμως τους πάντες. Κατ’ αρχάς τον στενό συνεργάτη του Νίκο Παππά για το θέμα των αδειών και στη συνέχεια μια σειρά από πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου όπως οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ως υπουργός Δικαιοσύνης και Παύλος Πολάκης ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας που σήκωνε ψηλά το θέμα της Novartis.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκ των υστέρων και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση προσπάθησε να εμφανίσει ένα πιο συγκροτημένο πολιτικό προφίλ, κάτι όμως που σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις μεγάλες προσωπικές ευθύνες που έχει για όσα έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος άλλωστε βαρύνεται με ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών, που εξαπολύθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με ανυπόστατες κατηγορίες και «λάσπη» εναντίον των αντιπάλων του. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, οι «ατυχείς χειρισμοί» αποτύπωσαν τελικά μια εικόνα εντελώς διαφορετική από τις αρχικές προθέσεις του.
Στο ίδιο πνεύμα και μοιράζοντας αφειδώς ευθύνες σε τρίτους, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τη στάση υπουργών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές για τον Γιάνη Βαρουφάκη και υπονοούμενα κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλων, στους οποίους απέδωσε πρόθεση να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Πλην του κ. Βαρουφάκη, για τον οποίο ρωτήθηκε, τόνισε ότι «και άλλοι στο εσωτερικό της κυβέρνησής μου, υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν ή ευθέως μιλούσαν να βγει η χώρα από το ευρώ», ενώ για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σημείωσε πως «ουδέποτε απείλησε, είπε ότι θα παραιτούμουν αν δεν…», εννοώντας σε ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας ειδικότερα για το δημοψήφισμα του 2015, εξήγησε πως η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση: «Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τον νυν αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμφισβητώντας τα πεπραγμένα του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας πως η Αριστερά σήμερα δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις. «Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί, γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές», υπογράμμισε.
Συμπερασματικά συνόψισε την πολιτική παρακαταθήκη του ίδιου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε τρία σημεία: την έξοδο από τα μνημόνια, τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τη σημασία της οποίας επικαλέστηκε τις γεωπολιτικές εξελίξεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και την «έντιμη» διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, η οποία -όπως είπε- άφησε τη χώρα «χωρίς λεκέδες» κάτω από τη γραβάτα.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ
Αναφέρθηκε επίσης στον αντιαμερικανισμό της Αριστεράς και του ίδιου. «Ο αντιαμερικανισμός μου πάντα είχε ένα πλαίσιο, ακόμη και όταν ήμουν νέος. Εμπνεόμουν από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και από τα κινήματα που διαμορφώνονταν στις ΗΠΑ. Είμαι ευτυχής που η δική μου κυβέρνηση έπαιξε ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ», είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τον οποίο τόνισε πως ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.