Από τη Ρόδο, όπου επισκέφθηκε την 95η Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής το Σάββατο, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε το δικαίωμα άμυνας της χώρας απέναντι σε κάθε επιβουλή τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να καταστεί χώρα περιορισμένης κυριαρχίας και επίσης ότι η «φινλανδοποίηση» δεν πρόκειται να βρει νέα έδρα στην Ελλάδα. Τη σχετική δήλωση ο κ. Δένδιας έκανε με αφορμή το γεγονός ότι η Φινλανδία, την οποία επισκέφθηκε για να μελετήσει το δικό τους μοντέλο στράτευσης, άφησε οριστικά πίσω το μοντέλο της ελλιπούς εθνικής κυριαρχίας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαφοροποιήθηκε από την κοινή αντίληψη που επικρατούσε μέχρι τώρα για τη δημιουργία ενός αμιγώς επαγγελματικού στρατού στην Ελλάδα και υπεραμύνθηκε της ανάγκης επιστροφής στον στρατό εφέδρων, εξηγώντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στον επαγγελματικό στρατό γιατί απλώς… δεν μας φτάνει. «Είμαστε 11.000.000 και δίπλα μας έχουμε έναν γείτονα ο οποίος σε λίγα χρόνια θα υπερβεί τα 100.000.000. Άρα, αριθμητικά δε γίνεται να απαντήσουμε με επαγγελματικό στρατό», είπε και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε, λοιπόν, στον ένοπλο πολίτη και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα με το οποίο θα είναι ικανός να υπηρετήσει, έχοντας δυνατότητες που του δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και μια λαμπρή εκπαίδευση». Η νέα αντίληψη για τη θητεία προβλέπει τη χρησιμοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας, ακόμα και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών, περιλαμβάνοντας την εθελοντική στράτευσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζεται προκειμένου να μπει στη νέα τύπου θητεία, η οποία και θα είναι η τελική μεταρρύθμιση στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα, στηριζόμενη στις Ένοπλες Δυνάμεις της και σε όσα έχουν επιτευχθεί στην εξωτερική της πολιτική της τελευταίας τετραετίας, έχει σημαντική παρουσία στη διεθνή σκηνή. «Για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Εξού και η διαμόρφωση της “Ατζέντας 2030”, δηλαδή της μεγάλης μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο υπουργός υπενθυμίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη που έγινε στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο που αφορά την αναβάθμιση της εφεδρείας, δηλαδή των πολιτών οι οποίοι θα δύνανται να συνεισφέρουν περισσότερο, επιχειρησιακά, στον ελληνικό στρατό. Σύμφωνα με αυτό, οι έφεδροι θα έχουν τη δυνατότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα να επανέρχονται και να επανεκπαιδεύονται, ώστε να διατηρεί η πατρίδα έναν σημαντικό πυρήνα εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι θα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, οπουδήποτε μεγέθους, απ’ όπου και αν προέρχεται.
Ο Νίκος Δένδιας, παράλληλα, υπενθύμισε ότι η περιφερειακή ενότητα της Ρόδου οριοθετεί όχι μόνο τα εθνικά σύνορα, τα σύνορα της πατρίδας μας, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Η Συνθήκη της Λωζάννης, οι ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 κατοχυρώνουν πλήρως και σαφώς την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους», πρόσθεσε, κάνοντας ειδική αναφορά «στη μεγάλη σημασία του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης, δηλαδή του Καστελλόριζου».