Στην αποτίμηση των αλλαγών, ιδιαίτερα στην οικονομία, που επήλθαν στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τη Μεταπολίτευση ήταν εστιασμένη η συζήτηση που είχαν τρεις πρώην υπουργοί που διαχειρίστηκαν τα οικονομικά της χώρας σε κρίσιμες περιόδους. Πρόκειται για τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ στο φόρουμ που οργανώνει η εφημερίδα «Καθημερινή»: «Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά». Ο καθένας από τους τρεις υπερασπίστηκε τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησής του ως τις μόνες δυνατές και αναγκαίες τη χρονική περίοδο που ελήφθησαν.
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, ανέφερε ότι η μεγάλη ευκαιρία να βελτιωθεί η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας χάθηκε με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, οπότε «μέχρι που φτάσαμε στο 2010 και το μπαλόνι έσκασε». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει μια ιστορική ευκαιρία γιατί «παίζει στο γήπεδο μόνη της» και συμπλήρωσε: «Αν κι αυτή η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, τότε δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να βρούμε».
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, τόνισε ότι οι δύσκολες αποφάσεις λαμβάνονται σε περιόδους κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα, το πολιτικό πεδίο είναι ελεύθερο και το έδαφος πρόσφορο για πολιτικές αλλαγές». Αναφερόμενος στα δομικά προβλήματα που παρουσιάζει η οικονομία της χώρας, υποστήριξε ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν θέλησε ποτέ να δει την αλήθεια κατά πρόσωπο. Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι η κρίση είχε και θετική επίδραση στην ελληνική κοινωνία διότι «από την κρίση μάθαμε να μετράμε, μάθαμε να προσέχουμε». Για την επιλογή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου να προσφύγει στο ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «επέλεξε να κάνει το μόνο δυνατό εκείνη τη στιγμή (σ.σ.: στις αρχές της κρίσης) και αυτό φάνηκε γιατί όλες οι κυβερνήσεις στη συνέχεια ακολούθησαν τον ίδιο καμβά».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε ότι στη Μεταπολίτευση δεν αντιμετωπίστηκαν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες του παρελθόντος, ενώ από τη δεκαετία του 1990 έπαυσε να υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην οικονομική πολιτική μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς. Το κεντρικό κράτος, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, έχασε την ικανότητα να σχεδιάζει και να συντονίζει και υπάρχει η μετάβαση από το πελατειακό κράτος στο «κράτος-μωρό». Για την τετραετία που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο στο υπουργείο Οικονομικών ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι μέρος του ελληνικού λαού επιθυμούσε μια αλλαγή που όμως δεν μπόρεσε να γίνει, γιατί οι πιστωτές της χώρας αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν την ήττα της Αριστεράς. «Ήταν λίγα τα πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε», ανέφερε.