Εύσημα και ενστάσεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Τι είπαν στην Επιτροπή της Βουλής οι εκπρόσωποι των φορέων για το νομοσχέδιο
17:10 - 1 Μαρτίου 2024

Με την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεχίστηκε χθες η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια το τριήμερο από Τετάρτη 6 έως και Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας αλλά και του οικονομικού κόσμου της χώρας που ανέπτυξαν τις απόψεις τους εμφανίστηκαν μοιρασμένοι σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες διατάξεις. Θετικά διακείμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Παναγιώτης Αγνιάδης, λέγοντας ότι με το νέο καθεστώς η Ελλάδα θα προσελκύσει μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές.

Εκ μέρους του ΣΕΒ, η Ντόρα Οικονόμου χαρακτήρισε «ξεκάθαρα θετική εξέλιξη την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», λέγοντας ότι «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον συγχρονισμό της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο». Από το ΤΕΕ, η Τόνια Μωροπούλου ανέφερε ότι «για μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και όχι η θεσμοθέτηση ιδιωτικών μη κρατικών πανεπιστημίων». Ο Φώτης Πάρης, πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο «δίνει τη δυνατότητα στο Δημοκρίτειο να ηγηθεί της ανάπτυξης στην περιοχή, με καθαρά εξωστρεφή προσανατολισμό».

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου ενισχύουν αποφασιστικά τη δραστηριότητα των δημόσιων πανεπιστημίων», ανέφερε ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η διαδικασία αδειοδότησης, πιστοποίησης και αξιολόγησης των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων θα είναι εξίσου αυστηρή με αυτή που ισχύει για τα δημόσια πανεπιστήμια. «Ιστορική στιγμή για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», χαρακτήρισε την προώθηση του νομοσχεδίου ο πρόεδρός του, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης.

ΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ο Χρήστος Μαρκέλης, εκ μέρους της Study in Greece, εξέφρασε θετική γνώμη για το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων. Τη ριζική αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, γιατί -όπως είπε- θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ, Δημήτρης Λαμπράκης.

«Τέτοια ζητήματα αμφίβολης και αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας, απαιτούν καθαρές λύσεις, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής Βουλής», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος χαρακτήρισε «προσχηματικό και για εντυπώσεις, τον διάλογο που κάνει η κυβέρνηση». Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ανέφερε ότι η υπό αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων συνιστά «μεταρρύθμιση που θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία».

Ο Μιχάλης Καλαμπόκης, εκ μέρους της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εκ του πονηρού αφήνει να ξεθωριάσει το ισχύον καθεστώς, για να δημιουργηθούν κενά, τα οποία θα καλυφθούν με υψηλά δίδακτρα. «Βαθιά αντιδραστικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού, Βαγγέλης Καραγκούνης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Πάτε να κάνετε την αδικία νόμο», ανέφερε ο Αλέξανδρος Θεολόγος, αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Όπως είπε, «εμείς, που μπήκαμε με 19.000 μόρια, βλέπουμε ότι με το νομοσχέδιο θα γίνονται γιατροί όσοι έχουν να πληρώσουν 19.000 ευρώ». Το μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, Ζαχαρίας Τσιμιτάκης, είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων απορρίπτει το νομοσχέδιο, που παρακάμπτει ρητά το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ο Γιώργος Σταυρόπουλος από τον Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής Θράκης, είπε «χαιρετίζουμε το νομοσχέδιο», εκφράζοντας τη χαρά του που το νομοσχέδιο προβλέπει τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά κριτήρια για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.